Márki-Zay: Sok fideszes is hazaárulónak tartja Orbánt, mert Putyin érdekeit képviseli

2022. március 7. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter arról beszélt a Népszavának, hogy meggyőződése szerint nem tört volna ki az orosz–ukrán háború, ha Orbán Viktor nem akadályozta volna Ukrajna NATO-hoz való közeledését. „A kárpátaljai magyarság sokat szenved attól, hogy az ukránok szemében Putyin bérence akadályozza az országuk védelmét, sok rosszindulatú kritikát kapnak amiatt, hogy az anyaországuk vezetője egy áruló” – mondta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay úgy látja, hogy még a fideszes táborban is nagyon sokan tartják hazaárulónak Orbánt, mert Putyin érdekeit képviseli.

Márki-Zay szerint a Fidesz alaptalanul vádolja azzal, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. (Ebben a cikkben néztünk utána, hogy mi igaz a Fidesz állításaiból.) Orbán volt az, aki engedélyezte, hogy magyar felségjelzésű NATO-gépekkel juttassanak fegyverszállítmányokat Ukrajnába, tette hozzá.

Kormányváltás esetén meg kell vizsgálni az oroszokkal kötött megállapodásokat, Márki-Zay szerint felelőtlenség lenne ezeket egyoldalúan felmondani. Itt többek között Paks II.-re és a tavaly aláírt 15 éves gázszerződésre gondolt.

Arról is beszélt, hogy kampánykörútja alatt főleg a menekültek megsegítéséről kérdezgetik az emberek, mindenhol érezhető a szolidaritás. Találkozott egy kisnyugdíjassal, aki egy üveg meggybefőttet ajánlott fel. Márki-Zay szerint az állam nem tesz semmit a menekültek ellátásáért. Az egyházi karitatív szervezetek és az önkormányzat végzik ezt a feladatot, a települések magukra maradtak, akárcsak a koronavírus-járvány alatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!