Egyre több az influenzás, a legtöbb beteg 14 év alatti

2022. március 7. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az omikron okozta megbetegedések száma egyre csökken, addig az influenzavírusból eredőké emelkedik: február 21. és 27. között is sokan fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Az előző héten 15 600-an jelentkeztek ezzel, addig a 8. héten kb. 17 400-an mentek el ezzel az orvosukhoz, írja az NNK heti jelentése alapján az MTI. A Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyerekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés.

A 8. héten tizenhárom közigazgatási területen nőtt, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma Fejér (372), Szabolcs-Szatmár-Bereg (351) és Hajdú-Bihar (319) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (42) és Csongrád-Csanád (92) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen diagnosztizáltak: a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében.

A betegek 40 százaléka volt 14 év alatti, 32,1 százaléka 15–34 éves, 18,9 százaléka 35–59 éves, 9 százaléka pedig 60 év feletti. A 8. héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az adatszolgáltatásban részt vevő orvosok által beküldött 45 minta vizsgálata során huszonegy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenzapozitivitási arány 46,7 százalék volt. Hét betegnél koronavírus-fertőzést mutattak ki.

A múlt év 40. hete és ez év 8. hete között 932 laboratóriumi vizsgálatból 98-nál igazolták az influenza A vírust, 143 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 17 esetben adenovírus-, 83 esetben koronavírus-fertőzés állt. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 79 esetben influenza A vírust, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!