Orosz repülőgép szállt le Budapesten péntek délelőtt

2022. március 4. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli engedéllyel, repatriációs járatot indított Budapestre, illetve a a ciprusi Lárnakára pénteken az Aeroflot – írja az AIRportal.hu.

A Flightradar adatai szerint péntek délelőtt le is szállt Budapesten az orosz nemzeti légitársaságnak, azaz az Aeroflotnak a gépe, ami péntek reggel Moszkvából, a Seremetyjevói reptérről indult el. A SU 7030-as számú járatot teljesítő Aeroflot Airbus a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra.

Forrás: flightradar24.com
Forrás: flightradar24.com

Az Aeroflot tájékoztatása szerint Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel erre a járatra, akik olyan retúrjeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

Magyarország az EU többi tagországához hasonlóan kitiltotta a légteréből az oroszországi illetőségű repülőgépeket. Hétfő óta nem járnak az orosz légtársaságok európai járatai, és az európai cégek sem üzemeltethetik oroszországi járataikat. Ez azt jelenti, hogy megszűntek a közvetlen légijáratok az uniós tagállamok és Oroszország között.

Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatokra, az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra.

Az Európában rekedt oroszok a pénteki repatriációs járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza az AIRportál.hu szerint. A török légitársaság egyébként jelentősen növelte a budapesti járatainak kapacitását a héten, több alkalommal is szélestörzsű Airbus A330-as vagy Boeing 777-es gépeit küldte Budapestre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!