Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz – egy friss kutatásban a többség így látja

2022. március 03. – 11:48

Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz – egy friss kutatásban a többség így látja
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása Moszkvában február elsején – Fotó: Kremlin Press Office/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Euronews megbízásából az Opinio gyorsmérést készített arról március első két napján, hogyan ítélik meg az ukrán-orosz fegyveres konfliktus okait és következményeit a magyarok.

A közvélemény-kutatásban résztvevők közül 58 százalék azon az állásponton volt, hogy Oroszország a felelős a háborúért, míg 42 százalék szerint a nyugati országok és Ukrajna provokálták ki a konfliktust azzal, hogy Ukrajna túl közel került a NATO-hoz.

A megkérdezett magyarok 51 százaléka szerint a konfliktus két ország vitája, míg 49 százalék véli úgy, hogy Oroszország agressziója egy szuverén állammal szemben. A diplomások körében 71 százalék ez az arány, az alacsony végzettségűek közt azok vannak túlsúlyban, akik két ország vitájának tekintik a háborút.

Tízből hét magyar tartja helyes döntésnek, hogy Magyarország nem enged át területén fegyverszállítmányt Ukrajnának, míg a válaszadók közel harmada szerint Magyarországnak nem lenne szabad akadályoznia, hogy segítsék a megtámadott országot.

Abban a többség, a megkérdezettek 60 százaléka egyetért, hogy Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz, és mindez akadályozza, hogy határozottabban lépjen fel az EU és Ukrajna oldalán.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom