Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz – egy friss kutatásban a többség így látja

2022. március 3. – 11:48

frissítve

Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz – egy friss kutatásban a többség így látja
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása Moszkvában február elsején – Fotó: Kremlin Press Office/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Euronews megbízásából az Opinio gyorsmérést készített arról március első két napján, hogyan ítélik meg az ukrán-orosz fegyveres konfliktus okait és következményeit a magyarok.

A közvélemény-kutatásban résztvevők közül 58 százalék azon az állásponton volt, hogy Oroszország a felelős a háborúért, míg 42 százalék szerint a nyugati országok és Ukrajna provokálták ki a konfliktust azzal, hogy Ukrajna túl közel került a NATO-hoz.

A megkérdezett magyarok 51 százaléka szerint a konfliktus két ország vitája, míg 49 százalék véli úgy, hogy Oroszország agressziója egy szuverén állammal szemben. A diplomások körében 71 százalék ez az arány, az alacsony végzettségűek közt azok vannak túlsúlyban, akik két ország vitájának tekintik a háborút.

Tízből hét magyar tartja helyes döntésnek, hogy Magyarország nem enged át területén fegyverszállítmányt Ukrajnának, míg a válaszadók közel harmada szerint Magyarországnak nem lenne szabad akadályoznia, hogy segítsék a megtámadott országot.

Abban a többség, a megkérdezettek 60 százaléka egyetért, hogy Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz, és mindez akadályozza, hogy határozottabban lépjen fel az EU és Ukrajna oldalán.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől