Egy hónapos késéssel vált le az egykori baleseti intézet a Péterfy kórházról, névleg

2022. március 2. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Már most is egy hónapos csúszásnál tart az egykori baleseti intézet leválasztása a Péterfy kórházról, de a Népszava szerint a folyamat akár nyárig is eltarthat.

Tizennégy évvel ezelőtt egyesült a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ, ezeknek az intézményeknek a neve az elmúlt két évben legalább négyszer változott, a szétválasztásukat pedig 2020-ban rendelte el a kormány. Egy tavaly decemberi kormányrendelet értelmében

a két kórház szétválasztását idén február elsejéig be is kellett volna fejezni.

Egy hónapos csúszással a szétválás névleg megtörtént márciusra. A Péterfy Kórház-Rendelőintézet mint általános városi kórház a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet irányítása alatt marad. Az egykori baleseti intézet Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ néven a Honvédkórház irányítása alá került, élére visszatért korábbi vezetője, Fóris István, aki Cserháti Péter 2020-as eltávolítása óta az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézetet irányította.

A több mint egy évtizedes közös irányítás után a szétválást több tényező is megnehezíti. A Népszava cikke példaként említi, hogy:

  • a kórházgazdálkodás folyamatos racionalizálása miatt közös lett a két intézmény működtetése (azaz a könyvelési, beszerzési és egyéb gazdasági szolgáltatásokat is közösítették);
  • a Péterfy sebészetét, belgyógyászati osztályát is áttelepítették a baleseti intézet Fiumei úti épületébe;
  • a traumatológiai intézet számára a Péterfy Sándor utcai telephely biztosította többek között a gazdasági, munkaügyi, laboratóriumi, gyógyszertári hátteret.

De a szétválási folyamat legkonfliktusosabb része a két intézmény által közösen felhalmozott adósság lehet, ugyanis a Magyar Államkincstár által közölt utolsó, januári adat szerint 281 millió forintnyi lejárt számlájuk van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!