Fáradt olajat öntöttek a kinézett autó kiegyenlítő tartályába, így verték át az eladókat, hogy alkudhassanak az árból

2022. március 2. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2018 júniusa és 2019 február vége között összességében tizenhét embernek közel
hétmillió forintos kárt okozott egy nyolc elkövetőből álló csoport, ellenük emelt most vádat a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség – írja közleményében a Pest Megyei Főügyészség.

A férfiak úgy csaltak ki pénzt autóikat áruló emberektől, hogy vevőként jelentkeztek az autóikra, majd a „jármű próbája során, amíg a többiek elterelték az eladó figyelmét, az egyikük fáradt olajat juttatott az autó hűtővíz kiegyenlítő tartályába.” Technikailag ez valós hibát nem okoz, különösen, hogy a víz tetején megálló olajat azután pl. egy szívószállal is simán leszívhatják, de a rendszerbe olaj kerül, ami jellemzően hengerfej hibát jelez, ennek szerelése pedig elég jelentős kiadást jelent, így sokat tudtak alkudni a vételárból.

Arra is volt példa, hogy miután a fentiek alapján lealkudott árú autót megvették, pár órán belül felhívták ismét az eladót. Közölték vele, hogy az autó útközben megállt, ahhoz járműszállítót kellett hívni, aminek költségei vannak. Több esetben sikerült további pénzösszegeket visszavenniük erre hivatkozással az eladóktól – írják.

Hogy nehogy lebukjanak, a csalás értelmi szerzője bűntársai, később pedig egy valójában nem működő cég nevére vásárolta az autókat. Alkalmanként több százezer és több mint egymillió forint közötti extra haszonra tettek szert a csalók az átverésekkel. A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben többrendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!