Kihalóban lévő madárfaj megmentésében segít a Budapesti Állatkert

2022. március 1. – 13:54

Kihalóban lévő madárfaj megmentésében segít a Budapesti Állatkert
Tarvarjú jeladóval az elengedés előtt. Fotó: Proyecto Eremita

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Állat- és Növénykert már évtizedek óta foglalkozik tarvarjakkal és rendszeresen is szaporítják őket, 2021-ben kilenc, tavalyelőtt pedig tizenegy fióka kelt ki a fővárosi állatkertben. A Budapesti Állatkert már több, sikeres európai visszatelepítő akcióban vett részt, mikor tarvarjúkat telepítettek vissza a természetbe.

A tarvarjú magyar neve kissé megtévesztő, hiszen ez a faj nem a varjakkal áll közeli rokonságban, hanem az íbiszfélék (gólyaalakúak) közé tartozik. A faj egykoron az egész mediterrán régióban fellelhető volt, ideértve Észak-Afrikát, a Közel-Kelet egy részét, illetve Európa déli felét, Spanyolországtól az Alpok mentén át egészen a Balkánig. Évszázadokkal ezelőtt még Magyarország területén is előfordultak tarvarjak. Az idők során azonban nagyrészt az emberi tevékenységgel összefüggésben, a tarvarjak a legtöbb élőhelyükről teljesen eltűntek. Ma ezernél is kevesebb vadon élő tarvarjú van az egész világon, a Nemzetközi Természetvédelmi Uniót (IUCN) ezt a madárfajt is a veszélyeztetett állatfajok közé sorolja.

Az fővárosi állatkert is részt vesz az Európai Állatkert és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott természetvédelmi célú, összehangolt tarvarjú tenyészprogramban is. A programnak köszönhetően Budapesten kikelt tarvarjú fiókákat telepítettek vissza a természetbe, ilyen visszatelepítési akció volt nemrég a spanyolországi Vejer de la Frontera térségében is. A visszatelepített kéttucat madár közül négy a Budapesti Állatkertben kelt ki 2021-ben.

A spanyolországi tarvarjú visszatelepítési program 2003-ban indult, azzal a céllal, hogy visszatelepítsék ezeket a egykor őshonoson madarakat. A programnak köszönhetően ma már több mint száz tarvarjú él vadon Andalúzia területén. A visszatelepítések célja egy önfenntartó állomány kialakítása, ehhez járul hozzá a Budapesti Állatkert is.

Március 3-án csütörtökön lesz a vadvilág napja, amelyet az ENSZ kezdeményezésére 2014 óta tartanak meg. A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is sokszínű programokkal készül erre a napra, az egyik programon a tarvarjakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!