A külügyi bizottság is meghallgatná Orbán Viktort a moszkvai útjáról és az orosz–ukrán konfliktusról

2022. február 23. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyi bizottság két ellenzéki tagja kezdeményezte, hogy a moszkvai útja miatt és az orosz–ukrán konfliktus kapcsán hallgassák meg Orbán Viktort a honvédelmi bizottság mellett a külügyi bizottságban is. Erről Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV műsorában beszélt; ő volt az egyik kezdeményező, a másik pedig az MSZP-s Mesterházy Attila.

Brenner szerint a külügyi bizottság március 2-án, azaz jövő hét szerdán hallgathatja meg a miniszterelnököt.

Az ellenzék szerdán sajtóközleményt adott ki arról, hogy elítéli az Ukrajna elleni nyílt orosz katonai agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Az MTI szerint azt szorgalmazták a közleményben, hogy Magyarország szövetségesei, a NATO és az Európai Unió tagállamai a legteljesebb egységet demonstrálva álljanak ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket a béke és minden európai ország területi integritásának a védelme érdekében.

Egyúttal azt is közölték, hogy visszautasítják minden olyan harmadik ország magatartását, amely szemet huny az agresszió felett, vagy hátráltatja a nemzetközi közösség szankcióit az agresszorral szemben.

„Felháborító hazugság, hogy az orosz támadás ukrán provokációra adott válasz lenne”

– olvasható az ellenzéki pártok közös közleményében. A nemzetközi jogra és az 1994-es Budapesti Memorandumra hivatkozva a civilizációs normák durva megsértésének nevezik, hogy Oroszország katonai eszközökkel kívánja rákényszeríteni akaratát a szomszédos Ukrajnára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!