Török-Illyés Orsolya a Transtelexről: Biztos vagyok benne, hogy a független tájékoztatás egyértelmű szándéka a most felállt csapatnak

2022. február 20. – 13:30

Török-Illyés Orsolya a Transtelexről: Biztos vagyok benne, hogy a független tájékoztatás egyértelmű szándéka a most felállt csapatnak
Fotó: Kleb Attila

Másolás

Vágólapra másolva

A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, ahol nem a hatalom diktál, és ami mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe!

Erdélyben születtem, de Magyarországon élek több mint húsz éve független alkotóként, így a mindennapjaimra, megélhetésemre, hangulatomra, sőt gyermekeim jövőjére is közvetlen hatással vannak a magyar közélet eseményei, politikai és kultúrpolitikai döntések, a parlamenti választások eredményei.

A független értelmiség kivéreztetése és ellehetetlenítése egyértelmű és nyilvánvaló kormányzati törekvés ma Magyarországon, mélyen elkeserít, és néha az apátia legmélyebb bugyraiba sodor.

Az apátia viszont veszélyes, érdektelenné és motiválatlanná tesz.

Persze megtehetem, hogy nem olvasok híreket, cikkeket, interjúkat, megúszva sok bosszankodást, frusztrációt, de akkor a felszínes véleményalkotáson túl nem jutok.

Jobb tehát, ha tájékozódom, lehetőleg több irányból, kiegyensúlyozottan, hogy az igazságtalanság, méltánytalanság, következménynélküliség kiváltotta düh ne tegyen elvakulttá, szélsőségessé és gyűlölködővé.

Miért volt biztos pont a kiegyenlített tájékozódásban a Transindex?

Azon túl, hogy hitelesen, nyitottan és naprakészen közölt információt az erdélyi, romániai és magyarországi közélet eseményeiről, az erdélyi újságírók, publicisták, értelmiségiek kívülállásuk, rálátásuk és függetlenségük révén képesek felismerni olyan összefüggéseket és következtetéseket is, amik egészen más megvilágításba helyeznek fontos témákat.

Ez óriási érték, akkor is, ha sokszor nem értetek egyet velük, ha vitára vagy ellenvéleményre sarkallnak állításaik, gondolataik.

Interjúalanyként meglepően sokszor tapasztaltam olyan felkészültséget, elmélyültséget, empátiát és közvetlenséget erdélyi újságírók részéről (és itt nem csak a transindexesekre gondolok), amit nagyon tudok becsülni, hiszen egyre ritkábban érzem interjúk, beszélgetések alkalmával.

Biztos vagyok benne, hogy a független tájékoztatás és véleménynyilvánítás egyértelmű szándéka a most felállt csapatnak, és hálás lennék, ha a társadalmi elkötelezettség mellett továbbra is mértéktartásra, tisztánlátásra, profizmusra törekednének.

Bízom benne, hogy ezek az értékek immár Transtelex néven a határon túli nyilvánosság és sajtó tartóoszlopaként tovább élnek, és reményt adnak, szabadon és függetlenül!

Sok sikert és szerencsét kívánok nekik, és kérem, aki teheti, támogassa a Telexszel közös indulásukat!

Török-Illyés Orsolya színésznő Marosvásárhelyen született, legismertebb filmjei a több hazai és nemzetközi díjat nyert Macerás ügyek (2001), Bibliothéque Pascal (2010) és Ernelláék Farkaséknál (2016), legutóbb Herendi Gábor Toxikoma című filmjében volt látható. Édesanyja, Illyés Kinga neves erdélyi előadóművész volt, akinek lehallgatási jegyzőkönyveinek feldolgozásából készítette Török-Illyés Orsolya és Hajdú Szabolcs az Obiectiva Theodora című hangjátékot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!