Saját zsebbe kért pénzt az iskolaigazgató a gyerekek felvételéért, örökre eltiltották a tanítástól

2022. február 18. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

A szülőket megtévesztve, saját zsebbe kért pénzt egy budapesti kéttannyelvű általános iskola és gimnázium igazgatója, hogy felvegye a gyerekeket az intézménybe. Az intézményvezető alkalmanként 3-4 ezer eurót kért a külföldi állampolgárságú szülőktől, akik azt hitték, ez a képzési díj, pedig valójában ingyenes állami képzésről volt szó. A bíróság első fokon felfüggesztett börtönre, pénzbírságra és vagyonelkobzásra ítélte a volt igazgatót, akit örökre eltiltottak az oktatástól.

Húsz éven át, egészen 2017-ig vezette azt a magyar–angol két tanítási nyelvű iskolát a most már nyugdíjas korú pedagógus, aki most hétrendbeli „kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette” miatt áll a bíróság előtt. Az igazgató az utolsó tanítási évében több külföldi szülőtől is nagyobb összeget, alkalmanként 3-4 ezer eurót kért el azért, hogy felvegye a gyereküket.

„A szülőknek nem volt tudomása arról, hogy az oktatás ingyenes és a felvételhez kötelezően előírt szintfelmérőket kell a diákoknak teljesíteniük. A pénzt annak tudatában adták oda a vádlottnak, hogy az a gyermekeik két tanítási nyelvű osztályban való képzésének díja” – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A Törvényszék első fokon két év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1
millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a most már 70 éves volt igazgatót, aki ellen 1 millió 200 ezer forintra vagyonelkobzást is elrendeltek. A korábbi pedagógust emellett végleges hatállyal eltiltották az oktatási tevékenység gyakorlásától. A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, azt, hogy a vádlott a bűncselekményt kötelességét megszegve és egyben üzletszerűen követte el, míg büntetlen előéletét, idős korát és egészségügyi állapotát enyhítő körülményként értékelte. Szintén enyhítő körülményként vették számításba azt, hogy a korrupt igazgató a munkaviszonya alatt többféle kitüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészségnek, a vádlottnak és a védőjének is három nap gondolkodási ideje van, hogy fellebbeznek-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!