Megmutatták, milyen lesz a ferdelift a felújított hármas metróban

2022. február 17. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon a hármas metró állomásain lesznek először ferde felvonók, az első hármat májusban adják át az első megújult állomásokon. Olyan kis helyre kellett besuvasztani őket, hogy a mozgólépcsők is szűkebbek lettek.

A BKV bemutatta Magyarország első ferde felvonóját: a hármas metró Semmelweis Klinikák állomását ugyan még nem adták át, de a ferdelift már működik.

A fővárosi 3-as metró teljes középső szakaszának felújítását a Lehel és a Nagyvárad tér között csak 2023-ban fogják befejezni, de az első három állomás, a Kálvin téri, a Corvin-negyednél lévő és a Klinikák már májusban megnyílik az utasok előtt. Az utóbbin mutatták be szerdán az új liftet, ami leginkább azért érhet önmagában is kisebb sajtóeseményt, mert a maga nemében ez lesz az első ferde felvonó Magyarországon.

Az alapelv lényegében ugyanaz, mint ahogy a budavári sikló is működik, egy ellensúllyal és beépített biztonsági vészfékkel, ami meghibásodás esetén is megakadályozza, hogy felgyorsuljon a szerelvény – az egyetlen különbség, hogy a metró felvonói a siklóval ellentétben nem oldalra, hanem menetirány szerint előre nyílnak majd.

Erről Kurucz Zoltán, az eszköz tervezője beszélt, kiemelve, hogy a világon egyre népszerűbb a ferde felvonó: a koncepció kialakítása során New Yorktól Prágáig több példát is végignéztek, de végül egy svéd megoldást adaptálása mellett döntöttek. A ferdelift adottságoktól függően sok helyen a legegyszerűbb megoldás az akadálymentes közlekedésre. Vagy éppen az egyetlen lehetséges: a hármas metró felújításánál hat állomáson csak ferdepályás megoldás jöhetett szóba, mert a metró az út alatt halad, így a függőleges lift eleve kizárt volt.

Mint Kurucz Zoltán mondta, nem volt egyszerű helyet találni a liftnek a szűkös gemoetria miatt, végül az lett a megoldás, hogy a mozgólépcsőket az eddigi egyméteres szélességről 90 cm-esre szűkítették. A felvonók közvetlenül a mozgólépcsők mellett fognak közlekedni, azoktól csak egy üvegfallal lesz elválasztva a pályájuk. Hogy az elsuhanó lift a lépcsőn utazóknak ne legyen ijesztő, azzal azonos sebességűre tervezték. A lift nyolc férőhelyes lesz, illetve egy kerekesszékes fér el majd benne a kísérőjével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!