Matolcsy Ádám lakott abban a svábhegyi villában, amit az MNB alapítványa kutatási központnak vett meg, majd eladott

2022. február 17. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB-elnök Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám lakik abban a már hét éve is 1,3 milliárd forintot érő svábhegyi ingatlanban, amit a nemzeti bank alapítványa vásárolt meg, hogy ott képzési és kutatási központot hozzanak létre – állította egy szerdán megjelent Facebook-posztjában Hadházy Ákos független ellenzéki országgyűlési képviselő.

A Budapest XII. kerületében, a Mátyás király úton lévő villaépületet 2015-ben vette meg közpénzből, 1,3 milliárd forintért az MNB által létrehozott Pallas Athéné Alapítvány. Az volt az elképzelés, hogy ott képzési és kutatási központot, „a geostratégia és a geopolitika hazai központját” hozzák létre. Az ingatlant azonban Hadházy állítása szerint a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám használja. Az országgyűlési képviselő, akit Márki-Zay Péter „korrupcióellenes miniszternek” kért fel, azt állítja, hogy Matolcsy Ádám érdekeltségét új feleségének közösségimédia-fotói buktatták le: „újra otthon” képaláírású fotója egy olyan szobában készült, amely jellegzetes, egyedi ablakai alapján kívülről is beazonosítható, és az épület nem más, mint ez a svábhegyi villa.

Az RTL Híradója megkérdezte Matolcsyt, hogy valóban ő lakik-e az ingatlanban, aki azt elismerte, hogy már lakott ott, és azt sem zárta ki, hogy még fog is, „mert a villa tulajdonosa akár néhány hónapra vagy rendezvényekre is bérbe adja az ingatlant”. Matolcsy ugyanakkor elmondta, hogy jelenleg nem tartózkodik az ingatlanban.

Fotó: RTL Híradó
Fotó: RTL Híradó

A villa most egy magántőkealapé, így nem lehet tudni, hogy ki a tényleges tulajdonosa, és az MNB alapítványa azt sem árulta el az RTL Klubnak, mennyiért adták el. Az adásvétel mindenesetre már 2019-ben megtörtént. Erről az Optima Befektetési Zrt., a Pallas Athéné Alapítvány vagyonkezelője a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy 2019-ben a piaci értékének megfelelő áron értékesítette az épületet, melynek további sorsáról semmilyen információjuk nincs. Az Optima egyúttal „visszautasít minden olyan híresztelést, ami a jelenlegi és korábbi vagyonállományának gazdálkodásával kapcsolatban rosszindulatú csúsztatásokat tartalmaznak”, és felszólították Hadházy Ákost, hogy „még a kampány időszakában is tartózkodjon attól, hogy az Optima Befektetési Zrt. befektetési tevékenységét pártpolitikai csatározások eszközévé tegye”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!