Közel 100 millió forint bírságot szabtak ki tavaly az utakon a horrorkaravánok miatt

2022. február 17. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei tavaly 179 szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvényt tartóztattak fel, az üzemeltetőkre 2021-ben közel 100 millió forint bírságot szabtak ki gyakran több jogsértés miatt is.

Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium
Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A minisztérium közleménye szerint az úgynevezett horrorkaravánok szinte kizárólag külföldi járművek, vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat visznek keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat silányul rögzítve, amivel Magyarországon is súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

2021 februárjától a rendőrség és a közlekedési hatóság visszatarthatja a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elveheti. A sofőröket csak akkor engedik tovább, ha megfizetik a bírságot és megszüntetik a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapotot.

Az ITM közleménye szerint munkatársai 2021-ben az esetek mintegy felében marasztaltak el kizárólag tömeg- vagy mérettúllépés miatt „horrorkaravánokat”. A sofőrök harmada a vezetési és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is megszegte, számos szabálysértőnél fordultak elő további – dokumentációs és műszaki – hiányosságok is – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!