Lópihentető állomás épül uniós pénzből Vámospércsen

2022. február 13. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt még ilyen jó lónak lenni Hajdú-Bihar megyében. 2023-tól ugyanis a pihenés is végre biztosított lesz számukra Vámospércsen.

Az MTI beszámolója szerint a Horse Trans Cargo Kft. 209,28 millió forint támogatást nyert egy lópihentető megépítésére, amely a szükséges eszközök beszerzését, valamint egy alkalmazott informatikai képzését is magában foglalja. A több mint 298 millió forint összköltségű beruházás a tervek szerint 2023 augusztusában érhet véget.

A lószállítással foglalkozó cégnek azért van szüksége újabb telephelyre, mert a másikat kínai karanténállomássá minősítették át, így ott a Kínából érkezett lovakat lehet pihentetni. Az EU-ból érkező állatok az új állomásra kerülhetnek.

Az előírások alapján lovat egyszerre 24 óránál tovább nem szabad szállítani, majd legalább kilenc órát pihentetni kell őket, de jóval hosszabb időre is megszakadhat az utaztatás.

A cég hetente általában 5-15 lovat fogad. A pihentetés hossza a szállítási szabályok mellett függhet egyebek között a hatósági iratok vagy állatorvosi vizsgálatok elkészültétől vagy a sofőrök kötelező pihenési idejétől is. Előfordul, hogy az eladó állítja meg a szállítást, mert nem kapta meg a ló vételárát. A Hajdú-Bihar megyei állomás legfontosabb útirányai közé Belgium, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Törökország tartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!