Egy ellentüntető férfi megcsöcsörészése miatt ítéltek el első fokon egy Pride-résztvevőt

2022. február 10. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen bizarr ügyben hozott ítéletet első fokon a Fővárosi Törvényszék: kétmillió forint és kamatai összegű sérelemdíj, továbbá közel egymilliós perköltség megfizetésére kötelezett egy hazánkban élő amerikai–görög állampolgárságú személyt, amiért a 2014-es Budapest Pride-on szeméremsértést követett el dr. Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke sérelmére. (Az Alfa Szövetség egy önmagát „magzat- és életvédőként” definiáló, vagyis abortuszellenes szervezet.)

Az ítéletről Gaudi-Nagy Tamás, egykori jobbikos képviselő, a sértett ügyvédje számolt be. Gaudi-Nagy az esetet szóban is ismertette a szerdai ítélethozatal után, az erről készül videó tanúsága szerint a szeméremsértés egészen pontosan egy

„tapizás, csöcsörészés”

volt, amelyet a Pride-résztvevő az éppen egy Szűz Máriát ábrázoló képet lobogtató, Pride ellen tüntető Téglásy ellen követett el.

Az ítélet indokolásában szerepel többek között, hogy „személyiségi jogot sértő magatartás, így közéleti viták eszköze nem lehet az, amit az alperes tanúsított, a bíróság pedig nem tartotta külön bizonyítandónak azt a tényt, hogy a felperes magát ezen alperesi magatartás következtében megalázottnak és megbecstelenítettnek érezte”.

A bíróság kimondta azt is, hogy „semmiképpen sem nevezhető a felperes véleményével arányban álló ellenvéleménynek az alperes magatartása”, és „felperesi magatartásban a bíróság semmilyen intoleranciát nem vélt felfedezni, hiszen ha az alperes és demonstráción részt vevő többi személy részéről nem intolerancia a saját értékrend ország-világ előtt demonstrálása, úgy a felperes és az ő közössége részéről sem minősíthető intoleranciának ugyanennek a megjelenítése.”

A büntetőeljárásban a Magyar Helsinki Bizottság egyik kiemelt ügyvédje, dr. Fazekas Tamás védte az elkövetőt. Az ítélet nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!