Idén a szóbeli érettségi megtartásával számol az Oktatási Hivatal

2022. február 8. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ha minden igaz, két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat – derül ki a válaszból, amelyet az Oktatási Hivatal küldött az Eduline kérdésére. Egy végzős osztály petíciót indított a szóbelik törléséért, eddig 12 ezren csatlakoztak.

Az OH válaszlevele egész pontosan így hangzik: „jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy 2022-ben (2020-hoz és 21-hez hasonlóan) ne legyenek megtartva a szóbeli érettségik. Erre utal az is, hogy az OH nemrég közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben azt írják, hogy a szóbelin tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

Ennek nem mindenki örül, az év elején aláírásgyűjtést indított egy végzős osztály azért, hogy idén se kelljen szóbelizni, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek. A petíciót jegyző diákok azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk. „A 2019/20-as tanévben érettségizők pedig majdnem a teljes 4 vagy 5 tanulmányi évüket jelenléti oktatásban folytatták, csak 3 hónapot töltöttek online oktatásban, mégis az akkori járványhelyzet mellett a másik ok, ami miatt megkapták az általunk is javasolt kedvezményt, a szóbelik eltörlését, az az volt, hogy nem volt lehetőségük a teljeskörű felkészülésre” – írják.

2021 szeptembere óta papíron ugyan jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal, mindez eléggé megnehezíti a felkészülést az érettségire a szóbelik ellen érvelő tanuló szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!