Polt Péter szerint törvényes és szabályos, hogy Völner szabadlábon van, míg Schadl nem

2022. február 7. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért látható ilyen sok eljárási ellentmondás a Völner ügyben?” címmel tett fel kérdést Polt Péternek, a legfőbb ügyésznek Vadai Ágnes DK-s képviselő még 2022. január 23-án.

Öt oldalon sorolt kérdéseinek nagy része arra vonatkozott, hogy

miért nem tartóztatták le Völner Pált, miközben ugyanabban az ügyben vádolt Schadlt igen,

de rákérdezett Polt szakmai véleményére is, hogy lehet az, hogy „egy esetlegesen az ügyészek által elkövetett bűncselekményben ugyanazon szervezet ugyanazon alkalmazottai nyomoznak, (...) a legfőbb ügyész alá tartozó és általa utasított ügyészei vizsgálják ki”.

Polt Péter ma a kérdéseknél jóval rövidebben válaszolt, ez utóbbira azt írta, hogy

„nincs törvényes lehetőség arra, hogy az ügyészek ellen tett feljelentés ügyében ne a legfőbb ügyész irányítása alatt álló szervezet intézkedjen”.

A kényszerintézkedésekkel kapcsolatban pedig azt válaszolta, hogy minden esetben a konkrét ügyben eljáró ügyészség dönt, nem pedig az, hogy más ügyben milyen döntés született.

Vadainak arra a kérdésére, miképp fordulhat az elő, hogy Völner Pál ellentétben Schadl Györggyel miért védekezhet szabadlábon, azt írta: „A kényszerintézkedések esetében az arányosság elvét nem a terheltek viszonylatában kell alkalmazni, mindig az érintett személy vonatkozásában megállapított tényektől és körülményektől függ, mi az arányos kényszerintézkedés.”

Polt azzal zárja válaszát, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség törvényesen, megalapozottan és szakszerűen járt el a kérdéssel érintett ügyekben.

A Völner-üggyel kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!