Budapesten 224 közterületet neveztek el nőkről, több mint kétezret férfiakról

2022. február 4. – 12:14

Budapesten 224 közterületet neveztek el nőkről, több mint kétezret férfiakról
Forrás: http://adatvizualizacio.bparchiv.hu/budapestiutcanevek/

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten 2247 olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, esetleg valamilyen keresztnevet visel. A névadási szokások sok mindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak – olvasható a Budapest Főváros Levéltára MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az adatvizualizációból kiderül, jelentősen kevesebb közterület őrzi nők nevét mint férfiakét: csupán 224 közteret neveztek el nőkről, és ezeknek is csak 55 százaléka valós név. A férfiakról elnevezett közterületeknél ez az arány 95 százalék.

A közterületeknek egyébként 91 százalékát nevezték el valós személyekről, a fennmaradó 9 százalék személynevet vagy egy fiktív karakter nevét őrzi. Az utcák többsége – 1816 köztér – magyar nevet visel, és csak kis részüket, 206-ot neveztek el külföldi személyekről.

A reformkor és a dualizmus nemzetté válási folyamatában kulcsszerepet játszó államférfiakról, hadvezérekről, költőkről és művészekről, továbbá az 1945 előtti magyar kulturális élet író-költő nagyságairól nevezték el a legtöbb közterületet, egészen pontosan 394-et.

Jelentős számú közterület kapta még nevét uralkodókról, tudósokról és szentekről. Számos olyan utca is van Budapesten, amely a nyilas rémuralom vagy a kommunista terror ellen valamilyen formában fellépő, tevékenységükért kivégzett hétköznapi hősöknek, többnyire munkásoknak, aktivistáknak, utcai harcosoknak állít emléket.

A valós személyeket haláluk időpontja alapján is csoportosították az oldalon. Több mint 40 százalékuk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom, és a második világháborút lezáró 1945-ös év közötti csaknem száz évben halt meg, ezzel kijelölve az országos és a fővárosi emlékezetpolitika fő fókuszait is.

A közterületek elnevezése gyakran tükrözi a hatalom, a hatalmon lévő kormány és önkormányzati vezetés politikai gondolkodását és emlékezetpolitikai koncepcióját. A közterületek átnevezésének joga 2012 végéig a kerületi önkormányzatoknál volt, ezt követően lett fővárosi hatáskör. Az oldalon térképen mutatják be azokat az átnevezett utcákat, amelyek új nevüket egy személy után kapták. A kormányok szerinti felosztást külön is bemutatják. Nem meglepetés, az 1990-ben hivatalba lépő Antall-kormány volt a legaktívabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!