Varga Mihállyal szemben döntött az Alkotmánybíróság, nem lehet visszaható hatályú az adójog

2022. január 28. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Alaptörvény-ellenes az adózás rendjéről szóló törvény visszaható hatálya, döntött pénteken az Alkotmánybíróság. A döntés során elutasították Varga Mihály beadványát, az alkotmánybírák közül csak Handó Tünde és Horváth Attila élt különvéleménnyel.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 271. § (1) bekezdését, mert az hátrányt okozó, visszaható hatályú jogalkotásnak minősül. A döntés előzménye, hogy a Szegedi Törvényszék egy folyamatban lévő perben normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Az ügy lényege, hogy az adóhatóság 142 millió forintos késedelmi díjat és bírságot állapított meg egy céggel szemben egy még 2010-es áfacsalás miatt. Az ügy megjárta a Kúriát is, majd a Szegedi Törvényszékre került, ahol kiderült, hogy az adó megállapításához való jog elévült.

Az Alkotmánybíróságnak arról kellett döntenie, hogy az alapesetben ötéves elévülési szabály egy későbbi meghosszabbítása (2012-ben az Országgyűlés előbb hat hónappal, majd 2015-ben egy évvel meghosszabbította az elévülést, ha az adóhatósági határozatával kapcsolatban a bíróság új eljárás lefolytatását rendeli el) alkalmazható-e egy folyamatban lévő, már tíz éve húzódó ügyben.

A kérdésben Varga Mihály pénzügyminiszter is írt egy beadványt, azzal érvelve, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog szükségessé teszi az elévülés áttörését. Az Alkotmánybíróság azonban ezt nem fogadta el, ehelyett megállapították, hogy az adóhatóság az évtizedes eljárásban egy olyan szabályt alkalmazott, ami a törvénysértés elkövetésekor és az eljárás kezdetekor sem létezett – ez pedig alaptörvény-ellenes, vagyis nem tudják a 142 millió forint megfizetésére kötelezni az érintett céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!