Autósok, figyelem! 2,8 millió autópálya-matrica jár le január 31-én

2022. január 26. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Január 31-ig kell megvásárolni az éves országos és megyei autópálya-matricákat, továbbá eddig kell benyújtani a kedvezményekre és a mentességekre vonatkozó kérelmeket is – olvasható a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt (NÚSZ Zrt.) sajtóközleményében.

A cég vezérigazgatója, Bartal Tamás szerint jelenleg 2,8 millió matrica veszíti érvényét január 31-én éjfélkor, ami a tavaly értékesített mennyiség 65 százaléka.

Eddig közel egymillió autópálya-matricát vásároltak a 2022-es évre, ami a tavalyi adatokhoz képest 10 százalékos növekedés. Ezzel párhuzamosan növekszik az e-matricát vásárlók száma is, amelyeket a mobiltelefonra is optimalizált ematricia.nemzetiutdij.hu oldalán lehet beszerezni.

A cég a korábbi évekhez hasonlóan most is 200 000 e-matrica vásárlására számít a hónap utolsó két napján, amely után a vásárlást igazoló nyugtát sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig.

A vezérigazgató azonban arra is figyelmeztetett, hogy január 31-én nemcsak a jelenleg használatos matricák érvényessége jár le, hanem a mentességekre és kedvezményekre vonatkozó kérelmek határideje is, amelyeket a közlekedési igazgatósági hatósághoz (járási hivatalhoz, kormányablakhoz) vagy a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához kell beadni.

A mentesség elsősorban olyan járművekre vonatkozik, amelyeket a hazai rendvédelmi szervek üzemeltetnek, vagy megkülönböztetett jelzés használatára jogosultak, míg a kedvezményeket a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak igényelhetik. A nagycsaládosoknak pedig szintén január 31-ig kell beadniuk a részleges díjmentességre vonatkozó kérelmüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!