Projekthét, tanítás nélküli napok, online oktatás: sok iskolában gond a kiesett tanárok pótlása

2022. január 25. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva


Miután megváltozott a Covid kezelésének protokollja az iskolákban – csökkent az oltatlan diákoknak kötelező karanténideje, az oltott, tünetmentes diákok pedig mehetnek iskolába –, sehol nincs elrendelt tanügyi intézkedés, tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az RTL híradóját. A tanítás azonban így sem zökkenőmentes: sok helyen azért akadozik, mert a beteg pedagógusokat nem tudják helyettesíteni.

A híradóban elhangzottak szerint van olyan intézmény, ahol nincs annyi egészséges tanár, hogy megtartsák az órákat. Seffer Tamás, az Adom Diákmozgalom szóvivője arról beszélt az RTL-nek, hogy az iskolájukban „annyi tanár hiányzott, meg annyi diák az iskolából”, hogy az iskolavezetés indoklása szerint „tarthatatlanná vált a szituáció”. Itt végül egy úgynevezett projekthetet kellett beiktatni, ami lényegében online oktatásnak felel meg, de vannak intézmények, ahol tanítás nélküli napokat rendelnek el.

A helyettesítési problémákat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Nagy Erzsébet is megerősítette az RTL kérdésére, aki úgy fogalmazott: „Ha valaki megbetegszik, nem lehet kivel ellátni a feladatot.” Nagy Erzsébet szerint azonban az is hozzájárul a hiányhoz, hogy több pedagógus is elhagyta a pályát a kötelező oltás miatt, ráadásul egyre kevesebben választják a pedagógusszakmát.

Az Emmi erre reagálva – a járvány felfelé gördülő szakaszára hivatkozva – elismerte a megnehezedett munkakörülményeket, majd hozzátették, az esetleges megbetegedéseket helyettesítéssel kell megoldaniuk az iskoláknak.

Az RTL Klub megkereste a szakképzéseket is felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amelynek illetékesei válaszukban kifejtették: a hozzájuk tartozó szakképzésekben még jelenlétben folyik az oktatás, viszont indokolt esetekben, egy-egy osztályban áttérhetnek az online oktatásra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!