A rendőrség nyomoz annak a törött combcsontú, 10 hónapos kisfiúnak az ügyében, akit röntgen nélkül küldtek haza a kórházból

2022. január 25. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrségi nyomozás indult annak a 10 hónapos kisfiúnak az ügyében, akiről a szülők állítása szerint csak a harmadik kórházban állapították meg, hogy combcsonttörést szenvedett, amikor az idősebb testvére véletlenül ráesett még tavaly decemberben.

Az ügyről először a Blikk számolt be néhány hete, a szülők elmondása alapján a 10 hónapos gyermeket december 12-én mentővel vitték be a Szent János Kórházba azután, hogy a hétéves gyermekük ráesett. A szülők azt állították: a kórházban nem végeztek röntgent a gyereknél, és be sem fektették őket, mert nem érezték ennek szükségességét. Másnap, mivel a kisfiú állapota nem javult, elvitték a Bethesda Gyermekkórházba, ott hosszan várakoztak, de a szülők visszaemlékezése szerint „nem történt semmi”. Végül a Madarász utcai kórházban látták el fiukat, ahol kiderült: a gyermeknek combcsonttörése van.

A Telex megkeresésére Sebők-Tóth Kata, a János kórház kommunikációs vezetője azt nyilatkozta, hogy december 12-én a szülők által jelzett panaszok alapján két orvos (köztük egy főorvos) vizsgálta meg „a kis pácienst”. A röntgent nem tartották indokoltnak a gyermek állapota alapján, ezért nem akarták őt „indokolatlan sugárterhelésnek” kitenni. Sebők-Tóth azt írta:

„A szülők figyelmét azonban nyomatékosan felhívtuk arra, hogy a panaszok súlyosbodása esetén azonnal keressék fel intézményünket, illetve az elkövetkező napon kontrollra is visszarendeltük a kisfiút.”

Az édesapa, Galsa Péter az eset után panaszt tett a János kórház főigazgatójánál, az alapvető jogok biztosánál, az Emminél és az NNK-nál is, illetve rendőrségi feljelentést is tett a törött combcsontú kisfia nem megfelelő kórházi ellátása miatt. A Blikknek most azt nyilatkozta, hogy a feljelentése nyomán január 21-én ki is hallgatták őt tanúként a XII. kerületi kapitányságon, ekkor közölték vele, hogy „másokat is kikérdeznek majd, és igazságügyi szakértőt rendelnek ki az ügyben”.

A rendőrségi eljárás mellett az apa panasza alapján az NNK is vizsgálja az esetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!