Zöldterület vagy 1000 lakás? Áll a bál Debrecenben egy tervezett lakópark miatt

2022. január 24. – 05:03

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Momentum debreceni szervezete, miután a városvezetés egy 1000 lakásból álló lakópark építését jelentette be 2021 végén. A tervezett lakópark egy nagyobb összefüggő zöld területen, a Tócóvölgyi lakótelepen található Nagyréten épülne meg. Az ellenzéki párt szerint inkább szabadidőparkot kellene itt létrehozni.

Már több mint 1000 ember írta már alá a Momentum debreceni szervezetének petícióját, amelyet január 10-én indított a párt azzal a céllal, hogy megmutassák a városvezetésnek a beruházás társadalmi elutasítottságát nyilatkozta a Telexnek a momentumos Mándi László, az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje.

A párt azután kezdeményezte a petíciót, hogy a városvezetés bejelentette: a Debrecen 2030 nevű program keretén belül minimum 1000 lakásos lakópark épülne a város nyugati szélén, a tócóvölgyi lakótelep részét képező Nagyréten (a párt szerint Papp László polgármester néhány nappal ezelőtti szavai alapján még ennél is több lakás épülhet itt). A városvezetés a növekvő ingatlan- és albérletárakkal indokolta a tervezett beruházást, amely részeként bérlakásokat alakítanának ki, és a városi költségvetésből támogatással is segítenék az odaköltöző fiatalokat, különösen a pályakezdő pedagógusokat, bölcsődei és óvodai dolgozókat.

A tervezett építési terület, előtérben a Tócó patak – forrás: Google Maps
A tervezett építési terület, előtérben a Tócó patak – forrás: Google Maps

A Momentum viszont elfogadhatatlannak tartja a beruházást, arra hivatkozva, hogy a 20 hektáros területre épített, általuk csak gigalakóparkként emlegetett épületegyüttes jelentős zöldterületet venne el a várostól (az önkormányzati tervek szerint csak 3 hektárnyi zöldövezet maradna itt). Érvelésük szerint mára a Nagyerdő mellett ez a Nagyrét a város egyetlen összefüggő zöldterülete. A párt ezért a lakosokkal folytatott konzultációt követően a beruházás helyett egy szabadidőpark létrehozását támogatná. Szerintük a mostani tervek szerinti lakóparképítés a Nagyrét zöldterületeinek kétharmadát vinné el.

Ezzel szemben Papp László a helyi tévé egy műsorában úgy fogalmazott, hogy a területre a beépítési szabályzat szerint több zöldterületnek kell kerülnie, mint amennyi most a völgy jelenlegi részén található, ráadásul a városrészen folyó Tócó patak mentén, észak-déli irányban egy 2 hektáros zöldsávot fognak kialakítani. Az épülő házak és a mostaniak között pedig szintén kiépítenek egy zöldsávot 3,6 hektáron, amelybe az építési területeken belüli zöldfelületek is beleértendőek, mondta a polgármester, aki szerint a beruházás ellenzői a magas árak fennmaradásában érdekeltek.

A Momentum szerint ez csak magyarázkodás, a Tocóskert-Tócóvölgy szerintük már így is túlzsúfolt, ahol nem újabb építkezésekre, hanem az ott lakók életminőségének fejlesztésére kellene koncentrálni olyan eszközökkel, mint óvodai csoportok bővítésével és háziorvosi körzetek átalakításával, újak létrehozásával. A bérlakásokról szóló indoklásra úgy reagáltak: korábban is volt arra példa, hogy bérlakások helyett luxuslakások épültek a városban.

A párt sajtóközleménye szerint a bejelentett közlekedési fejlesztések, mint a városrészbe vezető Kishegyesi út rekonstrukciója és fejlesztése, továbbá a Derék utcai csomópont átépítése nemhogy csökkentené, inkább megnöveli majd a terület autósforgalmát, tovább nehezítve az ott lakók közlekedésesét. A tervek szerint ugyanis bár az újonnan épülő lakópark és a meglévők házak között csak gyalogos és kerékpárút lesz, autóval kihajtani csak a már így is forgalmas Vincellér utcára és Kishegyesi útra lehet majd – ezt a tervet átgondolatlannak tartják.

Szerintük a buszjáratok sűrítésére lenne szükség, viszont Papp László hivatalos bejelentése szerint a végső megoldás a tervezett 3-as villamos megépítése fogja jelenteni, amely már egy ideje szerepel a városfejlesztési tervekben. Ez azonban a Momentum közleménye szerint csak legkorábban 2030-ra készülhetne el, amely így egy megkésett megoldás lenne, hasonlóan a lakópark építéséhez, amelynek az évek óta folyamatosan növekvő lakáspiaci árak miatt már rég el kellett volna készülnie, ha igaznak vélik a városvezetés szándékát.

A Momentum így egy másik területen építené fel a lakásokat, elsősorban a város déli területein, a Déli Ipari Parkhoz közel, ahová számos cég költözött az utóbbi éveben, és ahová feltehetően a következő években is érkeznének munkavállalók. Mándi szerint így közelebb lennének az emberek a munkahelyükhöz, ezáltal a közlekedés és vele együtt a légszennyezettség is mérséklődne. Ezek a déli területek építkezésre alkalmasak, szerinte már korábban itt kellett volna telkeket vásárolnia az önkormányzatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!