A NAIH szerint nem volt rendben, hogy az Emmi nem adta ki Ujhelyi Istvánnak az uniós vakcinabeszerzésről kért adatokat

2022. január 22. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amiért visszatartja az Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő által kikért közérdekű információkat – derül ki a NAIH állásfoglalásából, amelyet Ujhelyi küldött ki közleményben.

Ujhelyi egy évvel ezelőtt küldött kilenc kérdést az Emminek az uniós vakcinabeszerzés körülményei és az abban való kormányzati szerepvállalás tisztázása érdekében. A beadott közérdekű adatigénylésében többek között azt firtatta a képviselő, hogy ki képviselte a magyar kormányt a közös vakcinabeszerzést felügyelő uniós irányítóbizottságban, az illető a kormányzati kritikákkal összhangban tett-e bármilyen kifogást az eljárás során, illetve milyen adatok szerepelnek a kormány által a vakcina-gyártókkal közvetlenül kötött szállítási dokumentumokba.

Mivel Ujhelyi István nem kapta meg a kért adatokat az Emmitől arra való hivatkozással, hogy azok kiadása a minisztérium törvényes működését veszélyeztetné, a NAIH-hoz fordult az ügyben. Vizsgálata során az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy az Emmi nem mutatta be, hogy az arra vonatkozó információ nyilvánossága, hogy e személy tett-e kifogást az
uniós vakcinabeszerzési keretszerződés tartalmára, hogyan veszélyeztetné e személy
álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését, a tárca feladat- és
hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását. Ezért a NAIH nem tudta elfogadni a minisztérium „az általánosság szintjét meg nem haladó hivatkozását” a nyilvánosság
korlátozásának jogszerű indokaként.

A NAIH állásfoglalása szerint az Emminek ki kell adnia az oltóanyag-gyártókkal
kötött leszállítási-logisztikai egyedi megállapodásokat azon üzleti titoknak minősülő információk kitakarása mellett, amelyek megismerése aránytalan sérelmet jelentene a szerződő fél üzleti tevékenysége végzése szempontjából.

Amennyiben az adatigénylő olyan adatot kért, amely a minisztérium birtokában volt, de az Európai Bizottság állította elő, akkor a Minisztériumnak és nem az adatigénylőnek kell az Európai Bizottsághoz fordulnia, még akkor is, ha az adatigénylő európai parlamenti képviselői tisztséget tölt be – közölte a NAIH.

Ujhelyi István közleményében azt írja, ezek után „elvárható lenne, hogy Kásler Miklós miniszter ezután lemondjon tisztségéről, de – tette hozzá Ujhelyi – miután nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni, ezért erkölcsi kötelessége lenne legalább az illetékes hatóság elmarasztalása után hozzáférhetővé tenni a kikért információkat”. Az MSZP-s politikusnak harminc napja van a NAIH jelentése alapján bírósághoz fordulni, és ezt meg is fogja tenni, amennyiben az Emmi nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!