Havas reggelre ébredt a fél ország

2022. január 22. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Éjszaka főleg a Dunántúlon volt havazás, reggelre egy-két centis hóréteg alakult ki. A havazás az OMSZ előrejelzése szerint kora délelőttől észak felől fokozatosan szűnik meg, de nem mindenhol: bár napközben csökken a felhőzet, és az ország nagyobb részén felhőátvonulásokra lehet számítani többórás napsütéssel, főleg a Dunántúlon, illetve a Duna mentén többfelé havazhat még, és gyenge havazás másutt is kialakulhat. A Nyugat-Dunántúlon csak délután kezd majd elállni a havazás és felszakadni a felhőzet, és napközben az északkeleti, keleti megyék fölé is vastagabb felhőtömbök érkezhetnek, amelyekből szintén előfordulhat majd hózápor.

Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein, valamint az északkeleti határnál hófúvás is kialakulhat. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +5 fok között várható, majd pedig késő estére -1 és -8 fok közé hűl le a levegő.

Szombat reggeli helyzetkép az OMSZ-től.
Szombat reggeli helyzetkép az OMSZ-től.

A Magyar Közút főleg a Dunántúl északi megyéiben, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számít viharos széllökésekre és hófúvásos szakaszokra. Erre elsősorban a magasabban fekvő területeken, leginkább a Dunántúli-középhegységben van esély. Amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon időszakosan télies útviszonyok várhatóak, mivel a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordhatja az úttestre. A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!