Több év után a kampányra felélesztették a már megszűnt Vs.hu Facebook-oldalát, hogy kormánypropagandát toljanak rajta

2022. január 21. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek még a VS.hu nevű oldalra, illetve annak viszonylag rövid történetére? A portál 2013 novemberében indult el, kiadója a New Wave Production volt, az ötletgazda pedig Száraz István. Egy 20 fős, fiatal újságírókból álló szerkesztőséggel kezdtek dolgozni egy független lapon, majd egy rövid felívelés után az emlékezetes MNB-finanszírozási botrány gyakorlatilag be is döntötte a lapot. 2016-ban derült ki ugyanis, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai több mint félmilliárd forinttal támogatták a kiadó New Wave Production Kft.-t, és az is láthatóvá vált, hogy a kiadó valójában Szemerey Tamás, Matolcsy György unokaöccse érdekeltségeihez tartozik.

A független lapoktól érkező újságírók MNB-alapítványos támogatás napvilágra kerülése után nem nagyon akarták már ott tovább dolgozni, pár nap alatt 12 újságíró távozott a laptól, majd szinte teljesen elsorvadt. Néhány emberrel takaréklángon működött, aztán be is tagozódott a KESMA alá, majd be is jelentették a 2019-ben a hivatalos megszűnést is, mondván, inkább az Origóra szeretnének koncentrálni. A KESMA megtartja a domaint, de új cikkek többé nem kerülnek fel az oldalra – mondták akkor, ami így is lett. Sőt, egy időre a teljes archívum is eltűnt az oldalról, és a Vs.hu automatikusan az Origóra irányított át.

Az oldal ugyan 2019-ben állt le az „aktív” működéssel, de a lap Facebook-oldala még annál is korábban: az utolsó, saját anyagokat megosztó posztok 2017-ből származnak jelen állás szerint. Ám úgy tűnik,

a 35 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalt nem lehetett hagyni kárba veszni egy választási kampányra, úgyhogy aktivizálták, és most már többek között origós és magyarnemzetes kormánypropaganda-cikkeket kezdtek rajta megosztani.

Az egyik Tumblr-felhasználó már tavaly novemberben észrevette, hogy több év után a Facebookon átnevezték a VS.hu-ról simán VS-re az oldalt és kapott egy új, semmitmondó stockfotó coverképet is. Ezután viszonylag gyorsan eljutottak a sima origós anyagok posztolásáig: január 18-án egy Mediaworks-nyereményjáték, azután egy hörcsögös koronás hír jött, majd pár Világgazdaság-cikk után ma már kíváncsian várják Orbán Viktor évértékelőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!