Emelt biztonságú pszichiátriai részleg épül az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben

2022. január 20. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül a súlyosan agresszív ön-és közveszélyes betegek ellátására az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII) – jelentette be egy sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az OMIII egy évvel ezelőtt jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet összevonásával, írja az MTI. Ez a két intézmény volt korábban a központja a hazai pszichiátriai, neurológiai, addiktológiai és idegsebészeti ellátásnak.

Eddig magas biztonságú pszichiátriai ellátást csak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) látott el, de mivel ez egy büntetés-végrehajtási intézet, ide csak a bűncselekményt elkövetett pszichiátriai betegek kerülhettek a bíróság döntése alapján.

Kásler Miklós azt mondta: 3 milliárd forinttal támogatja az állam a beruházást, ami a legmagasabb biztonsági követelményeknek fog megfelelni.

Erőss Lóránd, az OMIII főigazgatója szerint a területileg illetékes pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve az ilyen állapotú betegek ellátására. Az új részlegen a betegeket felkészült pszichiátriai szakápolók látják majd el, akik jó kommunikációs és konfliktuskezelési rutinnal rendelkeznek.

Az épület kialakításánál alapvető tényező lesz a biztonság: biztonsági üvegeket és nyílászárókat szerelnek fel, a részleg rongálás- és szökésbiztos lesz. A helyiségeket olyan bútorokkal szerelik fel, hogy azok ne veszélyeztessék a gondozottak testi épségét, a terek könnyen átláthatóak lesznek. Az épületben összesen 30+2 ágyon lesz férőhely, és az egyágyas betegszobák mellett látogató- és családi szoba, sportolásra alkalmas helyiség is épül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!