Fiktív számlákkal ügyeskedő bűnbandát kapcsolt le a NAV, százmilliós a kár

2022. január 20. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Fiktív számlákkal ügyeskedő bűnbandát számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte az hivatal. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszövetség által irányított cégek alvállalkozóként ugyan végeztek valós gazdasági tevékenységet, munkavállalókat is vettek fel, de fizetendő adójukat fiktív számlákkal csökkentették – olvasható a közleményben. A költségvetési kár biztosítására csaknem 100 millió forint értékben foglaltak bankszámlavagyont és készpénzt.

A banda felszámolására szervezett, több megyét érintő akcióban a NAV több mint 120 munkatársa összesen 57 helyszínen tartott kutatásokat. A budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek és a MERKUR bevetési egység is támogatta. A nyomozók útzárat is bevetettek, hogy megelőzzék a bandatagok menekülését.

A NAV szolgálati kutyái, Boo és Harley összesen 508 doboz adózatlan cigarettát talált, és kereskedelmi mennyiségű tiltott potencianövelő is előkerült a helyszínről. A banda tagjait gyanúsítottként hallgatták ki,

A gyanúsítottként kihallgatott tagok közül egy letartóztatását a bíróság már elrendelte. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!