Az EBESZ képviselőivel találkoztak a kiegyensúlyozott és pártatlan közmédia vezetői

2022. január 19. – 17:11

Az EBESZ képviselőivel találkoztak a kiegyensúlyozott és pártatlan közmédia vezetői
Fotó: MTVA / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója találkozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) képviselőivel, írja a Mediaklikk.

Dobos és Papp a tanácskozáson beszámolt a kiegyensúlyozott és pártatlan magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választások kapcsán a kampány során alkalmazott kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.

A kiegyensúlyozottságban és pártatalanságban Dobos és Papp nagy szerepet szán a múlt héten megalakult Közmédia Választási Irodának, amelynek azt felügyeli majd, hogy a közmédia összes adásában a kampányidőszakban és a választás alatt is megfeleljen a Közszolgálati Kódex kiegyensúlyozottságot és és pártatlanságot rögzítő előírásainak.

A találkozó végén a kiegyensúlyozott és pártatlan közmédia vezetői az EBESZ képviselőinek kérdésére válaszolva kifejtették, hogy a kiegyensúlyozott és pártatlan közszolgálati médiaszolgáltatónak a jogszabályok szerint nincs és nem is lehet beleszólása a magyar médiapiac működésébe, hiszen

a törvény erejénél fogva független intézményként működik.

Megjegyezték továbbá, hogy mint minden hazai médiaszolgáltatónak, így természetesen a kiegyensúlyozott és pártatlan közmédiának is be kell tartania a médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait.

A Ma reggel című műsorban Dobos arról beszélt, hogy az EBESZ megfigyelőivel közölték:

  • az M1 struktúrája tökéletesen alkalmas arra, hogy a kiegyensúlyozottságot biztosítsa
  • a választási törvény egyetlen dolgot hangsúlyoz ki a kampány időszakára, ez pedig a kiegyensúlyozottság,
  • a közmédia nem csinálja, hanem közvetíti a politikát.

A riportban merész kérdést szegezett a riporter Dobosnak:

Mi biztosítja, hogy minden politikai párt egyforma megjelenési felületet kapjon itt a kampányban?

A válasz így hangzott: „A közmédia biztosítja a kiegyensúlyozottságot nemcsak a rádiós, tévés, de az online felületein is.”

A Híradó.hu választási oldala 2021. január 19-én – Fotó: hirado.hu
A Híradó.hu választási oldala 2021. január 19-én – Fotó: hirado.hu

Dobos szerint elterjed egy álhír, miszerint a kormány finanszírozza a közmédiát, de mindenkit megnyugtatva közölte, hogy

ez természetesen nem igaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!