Tovább nőtt a fővárosi bringás forgalom 2021-ben

2022. január 17. – 18:28

Tovább nőtt a fővárosi bringás forgalom 2021-ben
Magyar kerékpárosok tartják biciklijeiket a magasba egy környezetbarát demonstráción a budapesti Margitszigeten 2015. április 25-én. Forrás: AFP PHOTO/ ATTILA KISBENEDEK

Másolás

Vágólapra másolva

A BKK öt, nyilvános adatokat szolgáltató kerékpáros forgalomszámlálója szerint 2021-ben, 73 000-rel több biciklis áthaladást mértek mint 2020-ban, összesen 2 844 699-et. Sőt, ez a szám a valóságban még nagyobb is lehet, mivel év közben előfordultak meghibásodások, így több hét adata odaveszett. A 2020-as adatokhoz képest ez a 73 000-rel több bringázó 2,6%-os növekedést jelent írja a Magyar Kerékpárosklub.

A BKK felmérései azt mutatják, hogy előző évben a június volt a legnépszerűbb biciklis hónap, akkor mérték a legtöbb kerékpározót. Az emberek azonban nem csak a nyári napsütésben pattantak szívesen biciklire: a legkeményebbeket még a téli mínuszok sem tántorítják el a kerékpározástól, a BKK felmérései azt mutatják, hogy még novemberben és decemberben is többen is bicikliztek, mint tavaly, amikor még az idő is enyhébb volt.

A legnépszerűbb bringaútvonalak között továbbra is ott van a Múzeum körút, ahol megdőlt a 2017-es csúcs, több mint fél millión bicikliztek arra. Nőtt a biciklis forgalom a Bem rakparton és a Hungária körúton is, míg a budai rakparton nyáron nem is egyszer biciklis dugó volt. Ahhoz, hogy egyre többen pattanjanak biciklire, a fővárosi utakon a következő években-évtizedekben is további fejlesztésekre lesz szükség a fővárosban. 2022-ben több kerületben is, mint Kőbányán és Pesterzsébeten, elindulnak a VEKOP projekt több utcát érintő fejlesztései, és a felújítások során Petőfi híd budai hídfőjétől a Fehérvári útig is létesülhet kerékpársáv. A Magyar Kerékpárosklub kampánya miatt pedig további kerékpártároló-építés is várható idén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!