Nem az anya, hanem a barátnője ellen emelt vádat az ügyészség L.L. Junior elgázolt kisfiának ügyében

2022. január 14. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nem L.L. Junior fiainak édesanyja felügyelete alatt közlekedett 2019. augusztus 31-én este hat óra körül Zuglóban az előadó hároméves fia, aki váratlanul kiszaladt az úttestre, ahol elgázolták. Sérüléseibe a kisfiú belehalt. Az ügyészség ezért nem az anya ellen nem, hanem a barátnője ellen emelt vádat az illetékes kerületi ügyészség annak ellenére, hogy a rendőrség az iratokat az anya elleni vádemelési javaslattal adta át – derült ki a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményéből.

A kisfiút a zebrán gázolták halálra, az autó féktávolságon belül volt, és bár a sofőr próbált megállni, elütötte a gyermeket.

Az ügyészség közleménye szerint a 3 éves kisfiú és édesanyja egy nagyobb társaság tagjaként, 2019. augusztus 31-én 18 órakor gyalog egy zuglói gyerekrendezvényre tartott. A társaságban volt még a kisgyermek idősebbik testvére, valamint az édesanya barátnője, aki most már az ügy vádlottja, és az ő rokonai is. „A 3 éves gyerek nem az édesanyja, hanem az édesanya barátnője szoros felügyelete mellett közlekedett”, írják.

Mentők és baleseti helyszínelők 2019. augusztus 31-én Budapest XIV. kerületében, a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Mentők és baleseti helyszínelők 2019. augusztus 31-én Budapest XIV. kerületében, a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A baleset a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél található zebránál történt, ahol a társág egy része – köztük a kisfiú is – megállt, amikor a lámpa pirosra váltott. A kisfiú mellett jobbról az anya barátnője állt, az ő jobbján pedig az anya állt. A társaság másik része, köztük a kisfiú idősebb testvére még a piros jelzés előtt átért az úttest túloldalára, ahol megálltak, és várták, hogy a többiek is átkeljenek. A kisfiú azonban lelépett a zebrára, hogy nagyobb testvére után menjen, ekkor azonban az anya barátnője visszahúzta őt, és rászólt, hogy nem szabad tovább menni, mert piros a lámpa. Ezután a nő, aki egyedüliként állt a gyerek mellett akkor, megfogta a kisfiú kezét.

A gyermek ennek ellenére pár másodperc múlva ismét kiszaladt az úttestre.

Ekkor ütötte el 1,1-1,4 másodpercen belül egy szabályosan, 42-43 km/h-val közlekedő autós. A kisfiú a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A vád szerint a kisfiú azért halt meg, mert az anya barátnője nem járt el kellő gondossággal, így a felügyelete alatt álló kisgyermek kezét nem megfelelő módon, erővel fogta, illetve más módon sem akadályozta meg, hogy a 3 éves kisfiú – miután egyszer azt már megtette – újra az úttestre lépjen. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt vádiratot nyújtott be vele szemben a bíróságra, és felfüggesztett fogházbüntetést kértek rá.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint „az édesanyát mulasztás büntetőjogi felelősség nem terheli, mivel valamennyi körülményt figyelembe véve, alappal bízhatott abban, hogy gyermeke a barátnője szoros és közvetlen felügyelete mellett kellő biztonságban van. A kerületi ügyészség ezért az édesanyával szemben a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indult eljárást megszüntette.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!