Karikó Katalin és még öt magyar tudós történetét viszi a Holdra idén nyáron egy űrszonda

2022. január 12. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva


Idén nyáron indulhat a Holdra a Peregrine űrszonda, amely a tudományos kutatóeszközök mellett egy különleges küldeményt is magával visz, a budapesti székhelyű és űrszondájával ismertté vált Puli Space Technologies (egy korábbi munkájukról itt írtunk) fémből készült úgynevezett Téridő plakettjét.

A Téridő plakett – A kép forrása: Tungsram
A Téridő plakett – A kép forrása: Tungsram

Ezzel egyfelől Bay Zoltán fizikusnak, a Tungsram egykori kutatójának állítanak emléket, másfelől a Telenor támogatásával öt olyan kortárs magyar kutató történetét és munkásságát ismertetik, akik a készítők szerint munkájukkal hosszú távon is hatással lesznek az emberiség jövőjére – olvasható a projektet támogató cégek közleményében.

Bay Zoltán neve nem véletlenül éppen egy Holdra küldött plaketten szerepel: hozzá köthető a Holdra irányított radarhullám visszhangjának felfedezése. Bay 1946-ban elsőként észlelte a jelenséget, ami megalapozta egy új tudományág, a radarcsillagászat létrejöttét. A kortárs tudósok között a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus Karikó Katalin, Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert László fizikus, Freund Tamás neurobiológus és Kondorosi Éva biológus története is látható lesz.

A 200x200 milliméteres, 160 grammos plakett akár 5000 évig is fennmaradhat a szélsőséges környezet ellenére, mivel speciális hővédelmi eljárással gyártották. A plakett az űrszonda lábazati szerkezetén kap helyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!