Úgy számolták fel a szegregációt Nyíregyházán, hogy egyik telepről egy másikra költöztették a romákat uniós pénzből

2022. január 7. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1,7 milliárd forintnyi uniós támogatást vont vissza az Európai Bizottság, mert a nyíregyházi önkormányzat szociális városrehabilitációs projektje úgy számolta volna fel a szegregációt, hogy egyik, főként romák lakta telepről egy másikra költöztette az embereket, írja a 444.

Az önkormányzat 2017-ben nyerte le a támogatást, a Keleti telep nevű szegregátumból költöztettek el rossz lakhatási körülmények között élő családokat, összesen több mint 200 lakót.

Ehhez a Huszár telep nevű, szintén szegregált településrészen újítottak fel lakásokat, körülbelül 40-60 család költözhetett ide.

Glonczi László, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke és a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke fordult panasszal az uniós testülethez, amely vizsgálatában arra jutott, hogy a támogatás felhasználása lakóhelyi és oktatási szinten is szegregációt valósított meg, ami ellentétes a támogatási célokkal és az uniós alapértékekkel.

A Huszár telepen működik az az egyházi iskola is, amelynek szegregált működése miatt 2016-ban az Európai Bizottság kötelezettségi eljárást indított Magyarországgal szemben. Ennek azért van jelentősége, mert Glonczi László szerint ugyanis sok gyerek, aki a költözés előtt még vegyes összetételű, állami iskolákba járt, kiiratkozott onnan, és a Huszár telepen működő roma többségű iskolába ment át.

Az Európai Bizottság felkérte a magyar hatóságokat és az önkormányzatot, hogy orvosolják a problémát. Az Alapvető Jogok Biztosa is eljárást indított a nyíregyházi eset miatt, ez még tart. Glonczi László úgy látja, a testület mostani döntése precedenst teremthet az ehhez hasonló ügyekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!