Svédasztalos, minőségi étkeztetést szeretnének az iskolai menzákon

2022. január 7. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) – írta a Magyar Nemzet. A lap hozzáteszi, a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.

A KÖZSZÖV elnöke, Zoltai Anna szerint különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken

már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben.

Ráadásul az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik.

Zoltai elismerte, hogy ennek oka részben az, hogy harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket használnak, ezért kerülhet a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett. Emellett a gyerekeknek gyorsan kell enniük, és az időhiány miatt sokszor a levest el sem veszik.

Az ágazat egyébként sok nehézséggel küszködik, itt is van munkaerőhiány, és az éttermek is elszipkázzák a szakácsokat a konyhákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől