Harmincegy új gyógyszer lett tb-támogatott, köztük daganatos betegségekre adhatók is

2022. január 7. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincegy új gyógyszer, illetve terápia társadalombiztosítási támogatásáról született döntés, a most befogadott készítmények között van többek között különböző daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható legmodernebb gyógyszer, írja az MTI.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleménye szerint a kétéves kihagyás után született döntés nyomán több ezer betegnek javulhatnak az életkilátásai. A mostani döntéssel Magyarország közelebb jut ahhoz, hogy behozza a „kényszerű és jelentős lemaradást”, amelyet a pandémia okozott az új terápiák társadalombiztosítási befogadását tekintve. Erre a szövetség szerint az esély is megvan, hiszen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) további 75 beadványt terjesztett fel döntésre.

Holchacker Pétert, az AIPM igazgatója szerint a tb-támogatotti gyógyszerek körének folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy újabb és újabb súlyos betegségek eredményes és hatékony kezeléséhez válhassanak széles körben elérhetővé Magyarországon is a globálisan hozzáférhető legkorszerűbb terápiák. Reméli, hogy felgyorsulhatnak a tb-támogatásról szóló döntések, és egyértelmű bizakodásra ad okot, hogy az előkészítést végző (NEAK) 2021 őszén több mint további negyven beadványt terjesztett fel befogadásra. Ezek a végső döntésre várakozó készítmények a kormány gyors lépésével „akár negyvennél is több indikációban biztosítanának új terápiás lehetőségeket” az érintett nagyszámú magyar beteg számára – mondta. Úgy véli, sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy ezen a területen is újra „éllovasokká” válhasson Magyarország a visegrádi országok között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől