A használt lakások ára 3–6 százalékkal, az új lakásoké pedig 7 százalékkal emelkedhet

2022. január 6. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A GKI és a Masterplast közös 2021. decemberi reprezentatív kutatása szerint az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke egyaránt két és fél éves csúcsára emelkedett: a használt lakások ára a következő 12 hónapban 3–6 százalékkal, az új lakásoké pedig 7 százalékkal emelkedhet.

A lakáspiaci indexek 2020 második negyedévben érték el a mélypontot, azóta folyamatos javulást mutatnak. A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 4 ponttal emelkedett, ami éves alapon jelentős, 24 pontos növekedés. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index negyedéves alapon bő 3, éves alapon 23 ponttal növekedett. 2021 decemberében mindkét index két és fél éves csúcsára ért fel, a lakáspiaci várakozások már alig maradnak el a 2019-es csúcsponttól.

Budapesten a használt lakások árának stagnálására, a vidéki körzetekben ezek növekedésére számít a megkérdezettek többsége. Budapesten 3, vidéken 4–6 százalékos áremelkedésre lehet számítani, a leggyorsabb áremelkedés (6,3 százalékos) a nyugat-magyarországi körzetben várható a kutatás szerint. Az új építésű lakáspiacon a megkérdezettek kétharmada áremelkedésre számít a következő egy évben, ennek mértéke 7-8 százalék lehet.

A lakásbérleti piacon a fővárosban a díjak emelkedésére, a vidéki körzetekben ezek stagnálására számít a többség, a következő egy évben 2-3 százalékos díjemelkedés valószínű a kutatás szerint.

A felmérés szerint a használt lakások piaca – a 2020-as visszaesés után – 2021-ben ismét megélénkült. A keresletet támogatják a közeljövőben tovább emelkedő lakossági jövedelmek és a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmények. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. Budapesten a panellakások esetében következett be javulás a kilátásokra, a családi házak esetében pedig némi romlás. Kelet-Magyarországon a társasházi lakásoknál változatlanok, a családi házaknál kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a panellakások esetében váltak érdemben kedvezőbbé a várakozások. Minden körzetben kisebb-nagyobb túlkereslet érezhető.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves és éves alapon is érezhetően derűlátóbbá váltak: a 2021. decemberi felmérésben 95 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 224 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Az előző, tavaly szeptemberi kutatásban ugyanez a két érték 74 és 184 ezer volt, míg 2020 decemberében 57 és 184 ezer.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!