Tanúként hallgatták ki Páva Zsoltot, Pécs volt polgármesterét a város buszbeszerzésének perében

2022. január 5. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul, a sajtó számára nem meghirdetett időpontban és Páva Zsolt volt fideszes pécsi polgármester tanúkénti meghallgatásával folytatódott szerdán a korrupciógyanús pécsi buszbeszerzés miatt indult per – írja a Szabad Pécs. A lap úgy tudja, hogy Páva Zsolt meghallgatása több mint egy órán át tartott, arról azonban a bíróság nem adott tájékoztatást, hogy azon mi hangzott el.

Frissítés: Csütörtök délelőtt kiderült, hogy mégsem nyilvános tárgyaláson, hanem úgynevezett különleges bírói meghallgatáson kérdezték Páva Zsoltot. Erre olyan esetekben kerülhet sor, amikor indokolt és elfogadható okokból nagyon szűk egy tanúnak a rendelkezésre álló ideje, ugyanakkor a kihallgatása különösen fontos az adott ügy szempontjából.

A Volvo-gate néven elhíresült ügy 2015-re nyúlik vissza, amikor a helyi közösségi közlekedést bonyolító önkormányzati cég, a Tüke Busz Zrt. megvásárolta a hollandiai Breda város használt buszállományát. A buszokért akkori árfolyamon közel 3,5 milliárd forintot fizetett egy holland cégnek, ami jóval több volt annál, mint amit az eladó, a Volvo holland leányvállalata kért, ők ugyanis 2,9 milliárdos árat mondtak eredetileg. A vételár és az előzetesen kalkulált érték különbözetének egy része később thaiföldi és szerbiai bankszámlákra vándorolt. Az ügyben az első eljárás, pénzmosás gyanújával, Hollandiában indult – derül ki a Volvo-gate magyarországi bírósági szakaszának indulásakor, tavaly januárban megjelent Napi.hu-cikkből.

Páva Zsoltot november végén idézte be tanúként az ügyben eljáró Kaposvári Törvényszék – a pécsit elfogultság miatt kizárták az eljárásból, mert Páva felesége ott bíró –, de a volt polgármester akkor nem tudott megjelenni (az Egyesült Államokban, Chicagóban közösségi diplomataként teljesít szolgálatot, csak az ünnepekre tért haza).

A Szabad Pécs értesülései szerint Páva semmire nem tagadta meg a válaszadást, de a lap információi szerint nem is mondott semmi olyat, amire ne lehetett volna számítani. Azt mondta, hogy a buszbeszerzés szükséges volt, mert a város buszparkja cserére szorult, azt azonban a város anyagi helyzete nem engedte meg, hogy új buszokat vegyenek, de még a használtakra is hitelt kellett felvenniük, hogy a beszerzést finanszírozzák. A nyilvános közbeszerzési pályázat győztese időben leszállította a buszokat, amiket azóta is használ a város. A volt polgármester arra kérdésre, hogy járt-e Hollandiában, igennel válaszolt, de azt mondta, nem a buszbeszerzés kapcsán.

A tárgyalássorozat várhatóan márciusban folytatódik, akkor többek között Csizi Péter volt pécsi alpolgármestert és országgyűlési képviselőt is tanúként fogja meghallgatni a bíróság.

Mint írtuk, 2016-ban a holland ügyészség indított nyomozást több korrupciós ügyben, akkor ők kérték a magyar hatóságok segítségét, így derült fény a pécsi buszbeszerzés körüli gyanús ügyletekre is. A pécsi buszcsereprogram körüli korrupciós botrányról korábban a Szabad Pécs írt részletes összefoglalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!