Több száz nem titkos, de nem is nyilvános kétezres határozatot hoztak Orbánék 2021-ben

2022. január 5. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan nem tartalmaznak minősített adatot a kétezres határozatnak (nevükről mindjárt bővebben) hívott kormányhatározatok, amikből csak 2021-ben több mint félezer született, mégis hiába kérte a Hvg.hu, hogy megismerhesse a tartalmukat, nem adták ki arra hivatkozva, hogy azok döntés-előkészítő anyagok, márpedig „a vonatkozó törvény szerint, mint ilyenek, a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak”.

A kétezres határozatok tartalma nem volt mindig titkos (ugye, most sem az, csak mégsem ismerhető meg), és itt meg is érkezünk a megnevezéshez is. A kormányzati döntésekről a négyjegyű sorszám alapján lehet megállapítani, hogy milyen kategóriába (titkos, nyilvános stb.) tartoznak, írja a lap:

  • Vannak a nyilvánosak, ezeket kötelező közzétenni, ezek egyessel kezdődnek, ezek az ezres kormányhatározatok.
  • A háromezresbe a minősített, titkos adatokat tartalmazók tartoznak, ezek sehol sem jelennek meg.
  • A kettő között vannak a kettessel kezdődő kétezresek, amik nem titkosak, de nem kötelezően nyilvánosságra hozandóak.

Vannak emellett ritkán négyezresek is, amik 2019 óta bukkannak fel, ezek a kétezresekhez hasonló besorolásúak, főleg munkaszervezési témájúak.

A kétezres határozatok léteztek már a rendszerváltás előtt is, utána meg a Határozatok Tárában bárki elolvashatta ezeket, csakhogy a kiadvány 2008 végén megszűnt, azóta pedig nem teszik közzé ezeket sehol. Pedig ahogy azt a Hvg.hu írja, voltak közöttük lényeges döntések. Például egy ilyenből derült ki, hogy egy kétezres, nem nyilvános kormányhatározat alapján épülhet meg csaknem ötmilliárd forinttal drágábban a szombathelyi stadion, de egy ilyen kormányhatározat szólt arról is 2020-ban, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költözik majd, csak aztán akkora tiltakozás övezte ezt, hogy azóta áll a projekt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!