Újabb januári melegrekord, Drávaszabolcson 15,7 fok volt kedden

2022. január 5. – 13:27

Újabb januári melegrekord, Drávaszabolcson 15,7 fok volt kedden
Virágzik a repce a tavaszias melegben a Zala megyei Hahót határában 2022. január 4-én – Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, január 4-én, Drávaszabolcson 15,7 Celsius-fokot mértek, ezzel újabb napi melegrekord dőlt meg. Az eddigi csúcsot jelentő 15,6 fokot 1949-ben, Ásotthalomnál mérték.

A szélsőséges értékek mérése azonban nem minden esetben tekinthető pontosnak, mivel a 20. század során, a mérések kezdetén, csak kézírással jegyezték fel az adatokat. Emiatt előfordulhatott, hogy hibás adatok maradtak fent az utókornak, és a mérttől eltérő hőmérsékleti érték volt az országban, jegyzi meg a meteorológiai szolgálat.

Az abszolút szélsőértékek, azaz az átlagtól jelentősen eltérő értékek többnyire csak egy-egy földrajzi helyre és rövid időszakra vonatkoznak. Ilyen jellemzően akkor alakul ki, mikor különféle meteorológiai jelenségek véletlenszerűen esnek egybe vagy csak bizonyos lokális hatások erősödnek meg.

Akárhogy is legyen, a drávaszabolcsiak sem sokáig élvezhetik a tavaszias januárt, mivel szerdától lehűlés és esőzések várhatók az országban, elsősorban a Dunántúlon, majd csütörtök hajnaltól az ország középső és helyenként a keleti területein. Itt havas esőre és átmeneti havazásra lehet számítani, ám havazás csak főként a Mecsekben és a Bakonyban alakulhat ki, pár centis hótakaróval.

Most még 7-17 fokra van kilátás, ám csütörtökre a csapadék elvonulásával csak maximum 4-8 fok lehet, és az északnyugati szél is megerősödik. Többfelé erős, a Dunántúl északi felén pedig helyenként viharos szél várható.

Péntek hajnalra az ország minden területén lecsendesedik a szél, a derült ég alatt mínusz 4 és mínusz 10 fok közé hűl le a levegő, némely fagyzugos északi völgyben pedig mínusz 11-12 fok is várható. Napközben napos időnk lesz, de csak mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!