Ellenzéki és kormánypárti zsűritagok mellett Puskás Peti bírálja el a Városmajor megújításáról szóló pályázatokat

2022. január 4. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Városmajor megújításáról szóló tervpályázati felhívás, amely alapján teljesen megújulhat Buda legrégebbi közparkja – írja Facebook-oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes külön szenzációként tálalja, hogy a pályázat teljesen szabad lesz:

„A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el – csak az számít, milyen a terv, nem az, hogy ki rajzolta le!”

Az alapok és a részletek kidolgozásában együttműködnek Pokorni Zoltánnal, a kerület fideszes polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben ellenzéki és kormánypárti delegáltak és a tájépítész szakma legjobbjai lesznek, részt vesz benne a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is. A zsűri elnöke Fürjes lesz, a társelnök Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor.

A Városmajor volt Buda első közkertje, de ahogy nőtt a város az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a környéket. A park állapota mostanra leromlott, több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Major. Az elképzelések szerint a következő átalakítások várhatók Buda legrégebbi parkjában:

  • Bővítik a park zöldterületét, új fákat ültetnek, „a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét”. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.
  • Megújítják a játszótereket, amelyek mellé pelenkázóval felszerelt mosdó is épül. Új, kényelmes padok és asztalok lesznek a parkban.
  • Rendbeteszik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket, úthálózatot, hogy azok a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmesek legyenek. A szomszédos Vérmezővel új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat alakítanak ki.
  • Csillapítják a forgalmat, előnyben részesítik a gyalogosok és a biciklisek szempontjait.
  • Tematikus parkrészek lesznek a különböző korosztályoknak. A sportolni vágyóknak meghosszabbítják a futókört, öltözőkkel szerelik fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítanak ki.
  • A biztonság érdekében új közvilágítást szerelnek fel, parkőröket alkalmaznak és kamerarendszert szerelnek fel.
  • Kutyás élményparkot is kialakítanak az új parkban.

Fürjes külön kiemeli, hogy a tervpályázat előtt tavasszal és nyáron kérdőíves felmérést végeztek a parkhasználók körében, a pályázatot együtt készítették a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és Pokorni Zoltán csapatával.

A zsűriben a főváros delegáltjaként Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is részt vesz. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagja lesz Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnöke, és Puskás Peti énekes, a Woodapest faültető egyesület alapítója is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!