Bosznia idegengyűlölőnek, rasszistának, szégyenteljesnek és durvának nevezte, ahogy Orbán és Kovács Zoltán az ott élő muszlimokról beszélt

2021. december 23. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Boszniai tisztviselők és vallási vezetők is elítélték Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kijelentéseit, miszerint kihívás Bosznia-Hercegovinát beintegrálni az Európai Unióba, méghozzá a nagyszámú muszlim lakossága miatt, írja az Aljazeera.

Kovács kedden írta ki a Twittere, hogy „Boszniával az a kihívás, hogy lehet integrálni egy országot kétmillió muszlimmal”.

Orbán Viktor szintén kedden, a kormányinfón beszélt arról, hogy Magyarország támogatja Bosznia uniós pályázatát, és hogy ő mindent megtesz, hogy a Balkán stabilitását összeurópai érdekké tegyük, és rávegyük a tagállamokat, hogy tovább kell bővíteni az EU-t. Mint mondta, „mindent megteszek, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy lehet, a Balkán tőlük távolabb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogyan kezeljük egy olyan állam biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él”.

Szerdán aztán megérkeztek a reakciók Boszniából: néhány párt azt kérte, tiltsák be Orbán tervezett szarajevói hivatalos látogatását, a helyi iszlám közösség vezetője pedig „idegengyűlölőnek és rasszistának” nevezte Orbán kijelentését. Közleményben azt írta, „ha ilyen ideológiák válnak az egyesült Európa politikájának alapjává, akkor ez visszavisz bennünket azokba az időkbe, amikor az európai egységet hasonló fasiszta, náci, erőszakos és népirtó ideológiákra kellett építeni, amelyek a holokauszthoz és más szörnyű bűnökhöz vezettek”.

Az ország elnökségének bosnyák tagja szintén „szégyenteljesnek és durvának” nevezte Orbán nyilatkozatát. Azt mondta, „az EU számára nem kihívás kétmillió boszniai muszlim integrálása, mert mi egy őshonos európai nép vagyunk, amely mindig is itt élt, és európaiak vagyunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!