Az ÁSZ visszatérő hiányosságokat tapasztalt több pártnál

2021. december 23. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatérő hiányosságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több pártnál, ezeket foglaljuk össze a szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye alapján érthetően.

Kiknek a gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ?

  • Demokratikus Koalíció,
  • Jobbik Magyarországért Mozgalom,
  • Lehet Más a Politika,
  • Magyar Szocialista Párt,
  • Párbeszéd Magyarországért Párt.

Miért őket vették elő?

Mert a pártok gazdálkodását az ÁSZ kétévente ellenőrzi.

Mit találtak?

A pártok a korábbi ellenőrzéseken feltárt hiányosságokat nem szüntették meg, pedig ezt vállalták.

A fenti pártok közül ki biztosította 2019-2020-ban a törvényes gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit?

Csak az MSZP.

Milyenek voltak az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 2019-2020-as pénzügyi kimutatásai?

Megalapozatlanok.

Mi jön most?

A pártoknak 30 napon belül tervet kell kovácsolniuk az ÁSZ javaslatai alapján.

A részletekben elveszni szeretők kedvéért pedig itt az egész közlemény:

A számvevőszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójában az írta: a szabálytalanságok arra mutatnak rá, hogy a pártok nem gondoskodtak a korábbi ellenőrzéseken feltárt hiányosságok megszüntetéséről, annak ellenére, hogy ezt az ellenőrzési megállapításokra készített intézkedési terveikben vállalták.

A jelentés szerint az számvevőszék a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika (LMP – Magyarország Zöld Pártja), a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt gazdálkodását ellenőrizte.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt 2019-2020-ban a törvényes gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit biztosította. Ugyanakkor a 2019-2020-as könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, emiatt a pénzügyi kimutatásai nem voltak megalapozottak.

A jelentés szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 2019-2020-ban nem biztosította a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. A 2019-2020. évi könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a jogszabályi előírásokat nem tartották be, emiatt pénzügyi kimutatásaik nem voltak megalapozottak.

Hozzátették: az ÁSZ a megállapítások alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A pártoknak évente be kell számolniuk a törvényi keretek szerinti gazdálkodásukról, és az előírások szerint a számvevőszék a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását kétévente ellenőrzi. A pártok pénzügyi beszámolója alapján az ellenőrzés visszajelzést ad arról, hogy a pártok eleget tettek-e az alaptörvényben és a párttörvényben a pártként működéshez előírt alapvető követelményeknek, gazdálkodásuk törvényes és átlátható volt-e – emlékeztetett az összefoglalóban a számvevőszék.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!