Ipsos-kutatás: A lakosság többsége bizakodva várja az új évet

2021. december 22. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ipsos havi rendszerességű, országosan reprezentatív kutatást végzett arról, hogy a lakosság milyennek látta a 2021-es évet, illetve mit várnak a jövő évtől. Megoszló vélemények születtek, például kiderült, hogy a lakosság negyede számára boldog és sikeres volt 2021, a többség bizakodva néz az új évre, egy 8 százalékos kisebbség az ideinél is nehezebb időszakra számít, a fiatalok pedig optimistábbak az átlagnál.

Arra a kérdésre, hogy „milyen évet zárt, és mit vár a következőtől”, a megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy nehéz éve volt, és könnyebbre számít jövőre, 31 százaléka ugyanúgy nehéz évre számít 2022-ben is, 17 százaléknak boldog éve volt, és ugyanerre számít, 9 százaléknak pedig boldog éve volt, de nehezebbre számít januártól.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

A kutatásból az is kiderült, hogy az életkor növekedésével egyre pesszimistábbak a megkérdezettek. A 60 év feletti lakosság 78 százaléka nehéz időszakról számolt be, míg a 40 év alattiak harmada pozitívan nyilatkozott. Általánosan a férfiak optimistábban látják az elmúlt évet, mint a nők (32% vs. 20%), és hasonlóképp magas az elégedettek aránya a legjobb anyagi helyzetűek körében.

Arra, hogy „boldog és sikeres éve volt” a 18–29 év közötti korosztály válaszolt legmagasabb százalékban (34%), a 60 év felettiek 17 százaléka gondolkozik csak így 2021-ről.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

A fiatalokon kívül a nők, a rossz anyagi helyzetűek és az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők tekintettek pozitívan a 2022-es évre (közülük 61–72% könnyű/könnyebb évet vár, mindeközben a sokasági átlag 56%).

Felmerült az a kérdés is, hogy „váltott munkahelyet a 2021-es évben? Tervez munkahelyet váltani a következő egy évben?” Mindkét kérdésre nemleges választ adott a megkérdezettek 55 százaléka, a felnőtt lakosság 18 százaléka nem váltott idén munkahelyet, de jövőre tervez, 11 százaléka váltott munkahelyet már idén, és jövőre nem tervez, 6 százaléka pedig váltott munkahelyet, és jövőre is tervez. A lakosság 17 százaléka váltott munkahelyet 2021-ben, és minden negyedik magyar (24%) tervez más állást az új évben.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

A fiatal felnőtteknek, az 55 százalékos sokasági átlaghoz képest, csak 37 százaléka nem váltott és nem is tervez munkahelyet váltani. Idén minden negyedik 30 év alatti lakosnak lett új munkahelye, és ötből kettő tervez 2022-ben más helyen dolgozni.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

Legnagyobb arányban a szakmunkás végzettségűek és az észak-alföldi lakosok (23-23%) mentek át más munkaadóhoz 2021-ben, a jövő évben főként a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők és a Dél-Alföldön élők (38% és 33%) terveznek váltani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!