Egyetlen csepp használt sütőolaj akár ezer liter élővizet szennyezhet el

2021. december 21. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, a használt sütőolaj elszállítása és feldolgozása viszont csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, a háztartásokban használt sütőolaj a legtöbbször a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. A használt sütőolaj a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban – derül ki a Mol közleményéből, amely szerint a társaság több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be 10 év alatt.

Ha a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet – hívja fel a figyelmet a Mol.

A használt sütőolajat országszerte több mint 350 benzinkúton lehet leadni, de ahogyan arról korábban a Tudatos vásárló honlapján is beszámoltak, az Aldi 100 áruházánál is leadható lesz műanyag palackban. Decemberben 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közel – közölte az Aldi.

A Mol összesítése szerint a környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb: a lakosok 1055 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze. A képzeletbeli dobogó második helyezettje Győr-Moson-Sopron 149 tonnával, a harmadik helyezett pedig Veszprém megye 114 tonnányi összegyűlt használt sütőolajjal.

Aki veszélyes hulladékától – jellemzően festéktől és sütőolajtól –, meg akar szabadulni, annak lehetősége van elvinni a legközelebbi hulladékudvarba (ezekből 17 van Budapesten) is, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!