Százezerért adta a hamis védettségi igazolványt egy budapesti doktornő, egy kozmetikus volt a díler

2021. december 21. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanú szerint egy kozmetikus közvetítésével juttatott védettségi igazoláshoz egy háziorvos és asszisztense olyan embereket, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást – olvasható a rendőrség honlapján. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya három nő ellen. A gyanú szerint jogosulatlanul és engedély nélkül védettségi igazolványhoz juttattak tizenhárom olyan embert, akik nem kaptak koronavírus elleni oltást.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A jelentkezőknek meg sem kellett jelenniük az orvosi rendelőben, irataikat egy kozmetikusként dolgozó nő adta át az orvosi asszisztensnek. Az adatokat az asszisztens az orvos tudtával, az ő jogosultságát használva rögzítette a rendszerbe. Volt olyan eset, hogy 100.000 forintot kaptak egy igazolás kiállításáért a közvetítőn keresztül.

A BRFK nyomozói az eljárás során az orvosi rendelőben és mindhárom nő lakásán kutatást tartottak, és lefoglaltak összesen 4.220.000 forintot, 580 eurót, informatikai eszközöket, oltási igazolványokat és egyéb orvosi iratokat is.

A rendőrök a 60 éves orvost és 45 éves asszisztensét tizenhárom-rendbeli védettségi igazolással visszaélés és hétrendbeli vesztegetés elfogadása, a 42 éves közvetítőt pedig kilencrendbeli bűnsegédként elkövetett védettségi igazolással visszaélés és egyrendbeli vesztegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

Magyarországon tavasszal vezették be a védettségi igazolványokat, amelyet azok kaphatnak meg, akik beoltatták magukat a koronavírus ellen. Legutóbb november közepén fogtak el egy Heves megyei orvosi asszisztenst, aki ötvenezer forintért árult oltási igazolást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!