Madárinfluenzában elpusztult a budapesti állatkert két pelikánja, a többieket karanténba zárták

2021. december 17. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Két nemrégiben elpusztult pelikánból a madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a Budapesti Állatkertben – közölte az intézmény pénteken. A hatóságok és az Állatkert ezért közösen gondoskodtak a potenciálisan érintett állatok egyenkénti vizsgálatáról és karanténba helyezéséről, a közönség pedig átmenetileg nem láthatja a pelikánokat és néhány más vízimadarat.

A tájékoztatás szerint összesen 57 pelikán (rózsás és borzas gödények vegyesen) és 46 további vízimadár került karanténba, miután két elpusztult pelikánból a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki. A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe. Hasonló esetek egyébként több más állatkertben is történtek a világban, többek között a Bécsi Állatkertben is.

Mintát vesznek az egyik pelikán nyálkahártyájáról az állatkertben. Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Mintát vesznek az egyik pelikán nyálkahártyájáról az állatkertben. Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az állatoktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani. Az intézkedések az Állatkert szokásos látogatási rendjét csak annyiban érintik, hogy a rózsás és a borzas gödényeket, valamint a Krokodilház melletti récés tavacska és a fekete hattyúk tavacskájának lakóit a nagyközönség átmenetileg nem láthatja. Az intézmény a látogatók türelmét és megértését kéri.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!