A vasutas szakszervezet elnökét felháborította a diszkriminatív év végi pótlékpénz

2021. december 17. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindenki kaphat év végi pótlékot a MÁV Startnál, erről számolt be Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke. „A szakszervezet természetesen örül annak, hogy a cégvezetés – egyébként a bérmegállapodásból következő – év végi kifizetéséről rendelkezik, de a bevezetés körülményeit és az elosztást enyhén szólva is aggályosnak tartja.”

A 80 és 120 ezer forintos év végi támogatás járna a dolgozóknak egy december hetediki vezérigazgatói utasítás szerint. A csavar ott jön, hogy aki decemberben már két napot távol volt előre egyeztetve, más jogcímen, annak nem jár. Ilyenek például a szakszervezeti tisztségviselők, az üzemi tanács tagjai vagy a munkavédelmi képviselők, vagyis az érdekvédelmi dolgozók.

Annak sem adható, akik önhibájukon kívül – hosszas betegség vagy munkahelyi baleset – 21 napnál többet hiányoztak.

Frissítés 20.30 – a MÁV érdeklődésünkre a következő választ küldte:

A társaság a csoportszinten kötött három éves bérmegállapodás alapján, azt teljes mértékben betartva fizette ki munkavállalóinak az idén 300 ezer forintos lojalitási juttatást 2021. december 14-én. Januárban a vasutasok további 50 ezer forintot kapnak, így egyikük sem marad pénz nélkül az ünnepek idején. A MÁV-Volán-csoport munkáltatói nem osztanak jutalmakat. A kérdéses bérintézkedés kifizetésének forrása a munkavállalók különféle távollétei miatt keletkezett megtakarítás. A munkájuktól jogszerűen távollévő kollégákat semmiféle hátrány nem éri. A megtakarításokat azonban értelemszerűen azokra a dolgozóira fordítja a társaság, akik az átmenetileg hiányzók helyett is ellátták a feladatokat.

Az év végi bérintézkedések részeként a MÁV-START fokozott figyelmet fordít azokra a munkavállalóira, akik akár a családjuk, szeretteik körében töltött szentestét vagy más ünnepnapokat feláldozva gondoskodnak arról, hogy utasaink karácsonytól újévig is igénybe vehessék szolgáltatásainkat.

A MÁV-START természetesen tovább egyeztet a munkavállalói érdekképviseletekkel, ugyanakkor arra kéri a sajtó munkatársait, hogy ne adjanak hitelt, teret a nyilvánvalóan félinformációkon, hiányos ismereteken alapuló téves következtetéseknek. A vasúttársaság a járványhelyzetben kieső bevételei ellenére a kormány támogatásának köszönhetően megtarthatta munkavállalóit, maradéktalanul teljesítette a bérmegállapodásban 2021-re vállalt kötelezettségeit.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!