Márki-Zay: Maximum két ciklusig lehessen miniszterelnök valaki

2021. december 15. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki Zay Péter az mfor-nak adott interjút: Orbán Viktor szerint én vagyok az esélyes – ez a címe. Azt látja, hogy a jelenlegi, 11 éve kormányzó miniszterelnök rá tippel, hogy ő fog nyerni. Orbán félelmének jelei: a jövőre lejáró kaszinókoncessziókat már az idén meghosszabbítja, amikor jövőre kellene kineveznie a Médiahatóság vezetőjét 9 évre, megteszi idén.

Márki Zay megosztotta azokat a témákat, amelyekkel fontossági sorrendben foglalkozna sikere esetén. Egy új és rövid alkotmány kell szerinte, és rögzítené, hogy miniszterelnök legfeljebb két cikluson át lehessen valaki. A Momentum is ezt az álláspontot képviselte, idén márciusban petíciót is indított.

A második fontos témának az elszámoltatást nevezte, megerősítette, hogy Hadházy Ákos lenne ezért felelős. Csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, és Magyarországnak is lesz korrupcióellenes ügyészsége, ennek egyik első dolga a letelepedési kötvény körüli ügyek feltárása lenne. Azonnal kirúgná Polt Pétert. A kétfordulós választási rendszerben egyetértés van a pártok közt.

Arról is beszélt, hogy volt olyan politikus, aki a kampánykassza támogatását ajánlotta volna azért, csak hogy felkerülhessen a közös ellenzéki listára, de ezt határozottan elutasította.

„Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor Magyarország továbbra is a legszegényebb, a legkorruptabb és a legtöbb halálos áldozatot produkáló ország marad. Ide juttatott minket Orbán Viktor, meg a 30 év. Ebbe belehal a nemzet”

– indokolta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!