122 km/órás széllökést is mértek Fonyódon

2021. december 12. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 9:21-kor:

Az északnyugati, északi szél mostanra már nagy területen megerősödött, a Dunántúl nagy részén, illetve északkeleten viharossá is fokozódott. Fonyódon 106 km/órás lökést regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az Időkép Fonyód-Várhegyen elhelyezett magassági szélmérője még ennél is erősebb, 122 km/órás széllökést rögzített reggel.

Korábban írtuk, hogy az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki Veszprém megyére a várható széllökések és hófúvás miatt. Citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetés van szinte az egész országban, de nézzük, mit jelent mindez a gyakorlatban.

Viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, a legerősebb széllökések síkvidéken elérhetik a 80-90 km/h-t, de a Zemplénben, a Bakonyban és a Balaton körül akár 90 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek. Ez a szél pedig elsősorban az Észak-Dunántúl havas tájain hófúvást is okozhat.

A Dunántúlon nem lesz csapadék, sőt ott akár több órára is kisüthet a nap, a keleti harmadban viszont kora délutánig eső, havas eső, hó egyaránt lehet vegyesen. Később egyre többfelé hóra vált a halmazállapot. Megmaradó hóra főként délutántól érdemes számítani.

A maximumok 0 és +6 fok között alakulnak, de ilyen szélben a hőérzetünk ennél lényegesen, akár 10 fokkal is alacsonyabb lesz.

Sok munkát ad a tűzoltóknak a vihar

Vasárnap reggel már több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat országszerte a viharos szél miatt, írja az MTI a katasztrófavédelemre hivatkozva. Elsősorban kidőlt fák, leszakadt faágak, vezetékek miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Somogy,
  • Veszprém és
  • Zala megyéből érkezett.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait, útnak indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak. Ha pedig bajba jutott embert, sérült közművet látnak, jelezzék a 112-es telefonszámon.

Fakidőlés miatt késésekkel, fennakadásokkal kell számolni két vasútvonalon. A Dombóvár–Gyékényes vonalon leszakadt felsővezeték miatt 20-30 perccel nőtt a menetidő. Debrecen közelében pedig 15-20 perces késések vannak a záhonyi fővonalon és a Debrecen–Mátészalka vonalon, mert hajnalban egy fa dőlt a felsővezetékre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!