Maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy debreceni orvost

2021. december 11. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott férfi páciense nemi szervébe egy debreceni orvos, ezért feleségével együtt maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítélte el a Debreceni Járásbíróság.

A férfi és felesége beismerte a bűncselekményt, tárgyalási jogukról lemondtak, a Debreceni Járásbíróság az elsőrendű, büntetett előéletű vádlottat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat – bűnsegédként – foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette, valamint csalás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A Debreceni Törvényszék a honlapján ismertette az ügyet, amely alapján az elsőrendű vádlott az 1990-es évek elején szerzett orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen. Később nyilvántartásba vették és házi orvosként dolgozhatott volna, de nem rendelkezik egészségügyi tevékenység ellátására jogosító működési engedéllyel, orvosi rendelőt nem üzemeltetett.

A férfi 2017 nyarától egy egészségügyi cég vezető orvosaként dolgozott. Az ügy másodrendű vádlottja egészségügyi végzettséggel nem rendelkezett soha, a bűncselekmény elkövetése után, 2019-ben lett az elsőrendű vádlott felesége. A nő a sértettel évek óta bizalmas, baráti viszonyt ápolt, és 2016-ban a férfi szerelmi válságból adódó lelki elesettségét kihasználva felhívta a figyelmét egy előnyösnek mondott egészségügyi beavatkozásra, amelyet a barátja – későbbi férje – végez.

Az elsőrendű vádlott azt mondta, Németországban olyan klinikán dolgozik, ahol az ilyen eljárások rutinszerűek, és felajánlotta, hogy 300 ezer forintért a sértetten is elvégzi a beavatkozást.

Az orvos ezután 2016 novemberében a lakásán két alkalommal ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott a sértett nemi szervének bőre alá. Ezután elmulasztotta rögzíteni a férfi hasfalához a kezelt testtájékot, amivel ugyancsak hozzájárult a későbbi szövődmények kialakulásához. A férfinek egészségügyi panaszai, fájdalmai lettek, ezért felkeresett több urológust, akik a kialakult közvetlen egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel plasztikai helyreállító műtéteket javasoltak. A férfi pszichés állapotát a tiltott beavatkozás következtében kialakult maradandó fogyatékosság negatívan befolyásolta.

A bíróság megállapította, hogy a beavatkozás orvosilag tiltott, szakmailag nem indokolható, így az elsőrendű vádlott orvosként, foglalkozását gyakorolva szándékos szakmai szabályszegést követett el. A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős – olvasható a törvényszék oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!